Falafele z sosem Ogórkowym
Falafele to idealny wybór dla wszystkich miłośników bezmięsnych potraw typu street food. Są to zmielone ziarna ciecierzycy, które po wcześniejszym ugotowaniu formujemy w kuleczki i smażymy na oleju – zupełnie tak, jak tradycyjne kotlety.

Najczęściej są one doprawione czosnkiem, natką, kolendrą i kuminem. Falafele pochodzą z krajów arabskich, jednak są coraz popularniejszym daniem serwowanym niemal na całym świecie. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i sosu ogórkowego.
Składniki
- 300 gramów suchej ciecierzycy
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- mix sałat
- 1 czerwona cebula
- 2 kiszone ogórki
- 4 suszone pomidory
- wędzony twaróg
- pietruszka
- olej do smażenia
- przyprawy: cynamon, kardamon, kmin rzymski, sól, pieprz
- sos np. Roleski – Street Food Ogórkowy
Sposób przygotowania
1. Ciecierzycę płuczemy, aż woda będzie idealnie czysta, następnie zostawiamy namoczoną na całą noc z łyżką sody oczyszczonej.
2. Po minimum 10 godzinach odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
3. Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Na koniec wsypujemy garstkę posiekanej pietruszki.
4. Masę formujemy w kulki wielkości piłeczek golfowych i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju roślinnym tak, aby całe były zanurzone.
5. Osobno w misce przygotowujemy nasz ulubiony mix sałat z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ogórkami kiszonymi wraz z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą.
6. Na talerzu układamy po 3 falafele, posypujemy wędzonym twarogiem i polewamy sosem ogórkowym.