Reklama

Reklama

Falafele z sosem Ogórkowym

Falafele to idealny wybór dla wszystkich miłośników bezmięsnych potraw typu street food. Są to zmielone ziarna ciecierzycy, które po wcześniejszym ugotowaniu formujemy w kuleczki i smażymy na oleju – zupełnie tak, jak tradycyjne kotlety.

Najczęściej są one doprawione czosnkiem, natką, kolendrą i kuminem. Falafele pochodzą z krajów arabskich, jednak są coraz popularniejszym daniem serwowanym niemal na całym świecie. Najlepiej smakują w towarzystwie świeżych warzyw i sosu ogórkowego.

Składniki

  • 300 gramów suchej ciecierzycy
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • mix sałat
  • 1 czerwona cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • 4 suszone pomidory
  • wędzony twaróg
  • pietruszka
  • olej do smażenia
  • przyprawy: cynamon, kardamon, kmin rzymski, sól, pieprz
  • sos np. Roleski – Street Food Ogórkowy

Sposób przygotowania

Reklama

1. Ciecierzycę płuczemy, aż woda będzie idealnie czysta, następnie zostawiamy namoczoną na całą noc z łyżką sody oczyszczonej.

2. Po minimum 10 godzinach odsączamy i mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.

3. Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, kminu rzymskiego, soli i pieprzu. Na koniec wsypujemy garstkę posiekanej pietruszki.

4. Masę formujemy w kulki wielkości piłeczek golfowych i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim oleju roślinnym tak, aby całe były zanurzone.

5. Osobno w misce przygotowujemy nasz ulubiony mix sałat z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami i ogórkami kiszonymi wraz z pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulą.

6. Na talerzu układamy po 3 falafele, posypujemy wędzonym twarogiem i polewamy sosem ogórkowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje