Reklama

Reklama

Fasolka z boczkiem

Zarówno żółta, jak i zielona fasolka szparagowa to źródło wielu witamin i składników odżywczych. Jej spożycie jest zalecane zwłaszcza cukrzykom i kobietom w ciąży. Warto włączyć ją do codziennej diety, zwłaszcza teraz, kiedy trwa sezon i możemy kupić świeżą.

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 3/4 kg zielonej fasolki
  • cukier
  • 15 dag chudego boczku lub szynki
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 10 dag żółtego sera
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • bazylia
  • cukier

Sposób przygotowania:

1. Fasolkę szparagową (zieloną lub żółtą) opłucz starannie pod bieżącą wodą, pozbaw końcówek i ewentualnych włókien. 

2. Oczyszczoną fasolkę wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem szczypty cukru. Gotuj 5-8 minut. Odlej na sicie, lekko przestudź. 

3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Przygotuj żaroodporne naczynie lub brytfankę, spód posmaruj oliwą. Chudy boczek lub szynkę (np. dojrzewającą) pokrój w cienkie długie plasterki. Owijaj nimi po 5-10 fasolek. Przygotowane w ten sposób pakieciki ułóż w natłuszczonej formie. 

4. Obraną cebulę pokrój w kosteczkę lub w cienkie piórka. Umyj i osusz pomidory. Pozbaw je gniazd nasiennych i nasady ogonków. Drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce. 

5. Fasolowe pakieciki z boczkiem lub szynką obłóż przygotowaną cebulą. Oprósz całość solą, pieprzem oraz sporą szczyptą słodkiej mielonej papryki. Zapiekaj około 10 minut. 

6. Po tym czasie dodaj do naczynia pokrojone pomidorki. Zapiekaj całość w tej samej temperaturze jeszcze 5-7 minut. Ciepłe danie podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięsa. Udekoruj bazylią.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Fasolka szparagowa | boczek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje