Fasolka z patelni

Z warzywami i schabem.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 50 dag zielonej fasolki,
- 10 dag mrożonego zielonego groszku lub bobu,
- 80 dag małych ziemniaków,
- 2 łyżki oleju sól, pieprz,
- 2 cebule,
- 15 dag koktajlowych pomidorków,
- 3 gałązki tymianku,
- 50 dag chudego schabu,
- 250 ml bulionu warzywnego

Przygotowanie:

1. Fasolkę oczyścić, umyć, ew. pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonym wrzątku (ok. 15 minut). Po 10 minutach dodać groszek lub bób (oczywiście, można też użyć świeżych warzyw, ale jeśli naprawdę zależy nam na czasie, mrożonki będą wygodniejsze). 2. Ziemniaki obrać, umyć, ew. przekroić na pół. Usmażyć na rozgrzanym oleju (10-15 minut), oprószyć solą i pieprzem. Cebule obrać, pokroić wzdłuż na wąskie cząstki. Pomidorki umyć, pokroić na połówki. Tymianek opłukać, grubo posiekać. Fasolkę i groszek odcedzić. 3. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Usmażone ziemniaki wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na ogrzany talerz. Na tym samym tłuszczu obsmażyć mięso (ok. 5 minut). Dodać cebulę, smażyć jeszcze 2 minuty. Oprószyć solą i pieprzem, zalać bulionem, zagotować. Dodać ziemniaki, fasolkę, pomidory i tymianek i jeszcze krótko podgrzać. ok. 370 kcal, Czas przygotowania: ok. 30 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas