​Fasolowa na żeberkach

Kolejna dobra potrawa na jesień.

Polecamy zupę fasolową
Polecamy zupę fasolową123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji

  • 1 niewielki pasek żeberek wieprzowych (ok. 60 dag)
  • 15-20 dag drobnej fasoli
  • 1 duża marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • ok. 200 ml śmietany
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • listek laurowy 

Ewentualnie: majeranek, przyprawa do dań z fasoli.

Przygotowanie

Fasolę namocz, najlepiej poprzedniego dnia, i zostaw na noc. Nie łącz różnych gatunków fasoli. Jeśli chcesz, by fasola zachowała jak najwięcej właściwości odżywczych (chociaż będzie powodować wzdęcia!), gotuj ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Jeżeli jednak chcesz uniknąć wzdęć, zaraz po zagotowaniu się fasoli w pierwszej wodzie, odlej ją i zalej świeżą. Fasolę gotuj do miękkości, osól dopiero pod koniec gotowania. 

Żeberka podziel na porcje i wrzuć do zimnej wody. Przypraw je solą, pieprzem, dodaj listek. Gotuj wywar na wolnym ogniu, bez przykrycia. 

Po zszumowaniu w trakcie gotowania dodaj posiekaną cebulę i tarte warzywa przesmażone na maśle. Pod koniec gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy już będą dość miękkie, dodaj do wywaru ugotowaną i osączoną fasolę oraz przyprawę do dań z fasoli. 

Już pod sam koniec gotowania zabiel zupę śmietaną, przypraw majerankiem i rozlej zupę do talerzy. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas