Fasolowa na żeberkach
Kolejna dobra potrawa na jesień.
Składniki na 6 porcji
- 1 niewielki pasek żeberek wieprzowych (ok. 60 dag)
- 15-20 dag drobnej fasoli
- 1 duża marchewka
- kawałek selera
- pietruszka
- 20 dag ziemniaków
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- ok. 200 ml śmietany
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- listek laurowy
Ewentualnie: majeranek, przyprawa do dań z fasoli.
Przygotowanie
Fasolę namocz, najlepiej poprzedniego dnia, i zostaw na noc. Nie łącz różnych gatunków fasoli. Jeśli chcesz, by fasola zachowała jak najwięcej właściwości odżywczych (chociaż będzie powodować wzdęcia!), gotuj ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Jeżeli jednak chcesz uniknąć wzdęć, zaraz po zagotowaniu się fasoli w pierwszej wodzie, odlej ją i zalej świeżą. Fasolę gotuj do miękkości, osól dopiero pod koniec gotowania.
Żeberka podziel na porcje i wrzuć do zimnej wody. Przypraw je solą, pieprzem, dodaj listek. Gotuj wywar na wolnym ogniu, bez przykrycia.
Po zszumowaniu w trakcie gotowania dodaj posiekaną cebulę i tarte warzywa przesmażone na maśle. Pod koniec gotowania dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy już będą dość miękkie, dodaj do wywaru ugotowaną i osączoną fasolę oraz przyprawę do dań z fasoli.
Już pod sam koniec gotowania zabiel zupę śmietaną, przypraw majerankiem i rozlej zupę do talerzy. Podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.