Faszerowana papryka

Pomysł na przystawkę.

Papryka nadziewana
Papryka nadziewana123RF/PICSEL

Składniki:

  • 5 dag ryżu
  • 4 duże podłużne papryki
  • po 2 cebule i jajka, bułka tar.
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, olej
  • 1 puszka (400 ml) pomidorów

Przygotowanie:

1. Ryż przepłucz na sicie i ugotuj w posolonej wodzie na miękko, wg instrukcji na opakowaniu. Odstaw do schłodzenia. Papryki umyj, osusz. Odkrój czubki z ogonkiem, ostrożnie usuń gniazda nasienne.

2. Cebule obierz, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, następnie drobno pokrój. Połowę wsyp do miski z ugotowanym i przestudzonym ryżem. Dodaj obydwa jajka, śmietanę oraz mieszane mięso mielone. Składniki starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. W razie potrzeby masę zagęść 2-3 łyżkami bułki tartej.

3. Doprawioną masą nafaszeruj papryki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piecz przez 15 minut. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, podsmaż pozostałą cebulę. Dodaj posiekane pomidory z puszki. Mieszankę posól, popieprz i podgotuj. Gotowym sosem zalej podpieczone papryki. Dopiekaj jeszcze 20 minut. Podawaj z ryżem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas