Faszerowane cebule
Pomysł na przystawkę.
Składniki:
- 4 duże czerwone cebule
- 30 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 jajko
- 2 obrane ząbki czosnku
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szkl. mleka
- 1 marchewka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- 4 plasterki żółtego sera
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Cebule obierz, zetnij wierzchy, gotuj 5 minut we wrzątku. Bułkę namocz w mleku. Marchewkę obierz, zetrzyj. Cebule wyjmij, wydrąż. Miąższ cebul, obrany czosnek i natkę posiekaj. Mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, marchewką, jajkiem, połową miąższu cebul, natką i czosnkiem. Farsz przypraw solą, pieprzem i ziołami.
2. Cebule napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Obłóż resztą miąższu. Oprósz pieprzem oraz ziołami. Cebule z farszem przykryj plasterkami sera. Podlej bulionem. Piecz ok. 40 minut temp. w 180˚C. Gotowe cebule przełóż na talerz. Sos z dna naczynia zmiksuj, przypraw, polej nim cebule. Danie udekoruj.