Faszerowane cebule

Pomysł na przystawkę.

Nadziewane cebule
Nadziewane cebule 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 duże czerwone cebule
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 marchewka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
  • 4 plasterki żółtego sera
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

1. Cebule obierz, zetnij wierzchy, gotuj 5 minut we wrzątku. Bułkę namocz w mleku. Marchewkę obierz, zetrzyj. Cebule wyjmij, wydrąż. Miąższ cebul, obrany czosnek i natkę posiekaj. Mięso wymieszaj z odciśniętą bułką, marchewką, jajkiem, połową miąższu cebul, natką i czosnkiem. Farsz przypraw solą, pieprzem i ziołami.

2. Cebule napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornej formie. Obłóż resztą miąższu. Oprósz pieprzem oraz ziołami. Cebule z farszem przykryj plasterkami sera. Podlej bulionem. Piecz ok. 40 minut temp. w 180˚C. Gotowe cebule przełóż na talerz. Sos z dna naczynia zmiksuj, przypraw, polej nim cebule. Danie udekoruj.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas