Faszerowane papryczki na przyjęcie

Zrobisz je w 30 minut!

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serem 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 500 g papryki ostrej (chili lub lekko słodkiej czereśniowej)
  • 200 g sera typu feta
  • 250 g twarożku
  • ok. 5 ząbków czosnku (wedle uznania)
  • sól
  • świeże zioła: garść oregano, bazylii, kilka gałązek tymianku
  • olej lub oliwa

Przygotowanie:

1. Odetnij górę papryczek, nożykiem delikatnie wytnij gniazda nasienne, tak by nie naruszyć ścianek. Opłucz. Papryczki lekko obgotuj w wodzie z solą. Odsącz i wystudź. Serki utrzyj z 2-3 ząbkami czosnku, odrobiną ziół i solą (nadzienie musi być nieco przesolone, aby po zamarynowaniu nie straciło smaku). Wstaw je na chwilę do lodówki.

2. Masą serową faszeruj papryczki i układaj je warstwami w słoikach. Do słoików wrzuć jeszcze po ząbku czosnku oraz gałązki tymianku, listki oregano i bazylii. Całość zalej gorącym olejem. Dolej oliwy, żeby przekąska była bardziej aromatyczna. Słoiki szczelnie zakręć.

3. Papryki będą dobre do jedzenia już po 2-3 dniach.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas