Faszerowane udka
Skład farszu możesz modyfikować, dodając do niego np. marchewkę lub pietruszkę.

Składniki:
- 4 udka kurczaka
- brokuł
- 4 garści liści z młodych pokrzyw
- cebula
- 1/2 bułki czerstwej
- jajko
- łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
- 1/2 pęczka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Udka umyj i osusz. Natnij je wzdłuż, odetnij mięso od kości, tak by została kostka ze skórą. Mięso zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj.
2. Pokrzywy dokładnie umyj, sparz gorącą wodą i zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Osącz. Do mielonego mięsa dodaj pokrzywy, cebulę, czosnek, bułkę, rozmącone jajko i pokrojoną natkę pietruszki. Masę wyrabiaj kilka minut. Brokuł ugotuj. Odcedź na sitku, wystudź.
3. Skórę udek napełnij farszem mięsnym, dodaj różyczki brokuła. Zszyj grubą nitką tak, by farsz nie wypadał. Smaż na na oleju około 45 minut, podlewając zimną wodą.