Reklama

Reklama

Faszerowane ziemniaki

Faszerowany ziemniak będzie obiadowym przebojem.

Składniki

  • 4 plastry żółtego sera
  • sól
  • kilkanaście sztuk zielonych oliwek
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła do przybrania
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała cukinia
  • 2-3 łyżeczki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 pomidor
  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego

Cukinię umyj, nie obieraj jej ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Skórkę pomidora natnij na krzyż i sparz wrzątkiem. Gdy przestygnie, obierz go ze skóry i także pokrój w drobną kostkę. Oliwki osącz z zalewy i posiekaj jak najdrobniej. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj olej, dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

Ziemniaki dokładnie umyj i nie obieraj ich ze skórki. Odkrój w każdym wierzch i wydrąż środek (możesz przekroić każdy wzdłuż na pół i faszerować każdą połówkę). Wydrążone ziemniaczane łódki nasmaruj masłem, oprósz solą oraz pieprzem i napełniaj je farszem. Każdy ziemniak owiń folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz).

Ziemniaki piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Tuż przed końcem odwiń je do połowy z folii, przykryj każdy plasterkiem sera i zapiecz krótko na złoty kolor.

Z podanych składników przygotuj sos. Podawaj go osobno.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje