Faszerowane ziemniaki
Faszerowane ziemniaki, czyli pieczone ziemniaki wypełnione pysznym, dobrze doprawionym farszem. Danie to przyrządza się łatwo i szybko. Faszerowane ziemniaki to pyszny i niedrogi przysmak.
Składniki:
15 dag wędzonej wędliny
1 grubszy plasterek boczku
4 duże ładne ziemniaki
4 łyżki twardego pokruszonego sera owczego
1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej
szczypta kminku
2-3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
olej rzepakowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Faszerowane ziemniaki - przygotowanie
Ziemniaki wyszoruj i osusz ręcznikiem papierowym. Listki laurowe i ziele angielskie pokrusz (najlepiej w moździerzu), utrzyj z 2-3 łyżkami oleju. Ziemniaki posmaruj tą mieszanką i osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blaszce, piecz w 200°C przez ok. godzinę, do miękkości. Ostudź.
Boczek i wędlinę pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i krótko podsmaż. Zdejmij z ognia, dopraw musztardą, kminkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki rozwiń, zetnij ich wierzch, wydrąż środek, wymieszaj go z wędliną i serem. Napełnij ziemniaki, posyp szczypiorkiem.
Zapiekaj kolejne 15 minut w 200°C pod przykryciem z folii aluminiowej.
Jeśli masz mało czasu, zamiast ziemniaków wykorzystaj kajzerki. Zetnij wierzch, wydrąż miąższ i napełnij nadzieniem.
Poznaj też inne przepisy na faszerowane warzywa i inne dania:
Zobacz także: