Faszerowane ziemniaki

Aktualizacja

Faszerowane ziemniaki, czyli pieczone ziemniaki wypełnione pysznym, dobrze doprawionym farszem. Danie to przyrządza się łatwo i szybko. Faszerowane ziemniaki to pyszny i niedrogi przysmak.

Jeśli ziemniaki będziesz podawać dzieciom, możesz zrezygnować ze szczypiorku
Jeśli ziemniaki będziesz podawać dzieciom, możesz zrezygnować ze szczypiorku123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki: 

15 dag wędzonej wędliny
1 grubszy plasterek boczku
4 duże ładne ziemniaki
4 łyżki twardego pokruszonego sera owczego
1 łyżka ostrej musztardy, np. rosyjskiej
szczypta kminku
2-3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
olej rzepakowy
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Faszerowane ziemniaki - przygotowanie

Ziemniaki wyszoruj i osusz ręcznikiem papierowym. Listki laurowe i ziele angielskie pokrusz (najlepiej w moździerzu), utrzyj z 2-3 łyżkami oleju. Ziemniaki posmaruj tą mieszanką i osobno zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blaszce, piecz w 200°C przez ok. godzinę, do miękkości. Ostudź.

Boczek i wędlinę pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i krótko podsmaż. Zdejmij z ognia, dopraw musztardą, kminkiem, solą i pieprzem. Ziemniaki rozwiń, zetnij ich wierzch, wydrąż środek, wymieszaj go z wędliną i serem. Napełnij ziemniaki, posyp szczypiorkiem.

Zapiekaj kolejne 15 minut w 200°C pod przykryciem z folii aluminiowej.

Jeśli masz mało czasu, zamiast ziemniaków wykorzystaj kajzerki. Zetnij wierzch, wydrąż miąższ i napełnij nadzieniem.

Poznaj też inne przepisy na faszerowane warzywa i inne dania:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Sernik z ziemniakamiPolsat
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas