Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane to doskonały pomysł na pyszne i pięknie podane lekkie danie. Przygotowuje się je w miarę szybko, smakują praktycznie każdemu. Pieczarki faszerowane zapieczone w piekarniku są także przekąską lub dodatkiem do obiadu.

Pieczarki faszerowane wyglądają pięknie i doskonale smakują
Pieczarki faszerowane wyglądają pięknie i doskonale smakująINTERIA.PL

Składniki

  • 300 g pieczarek
  • 150 g serka kremowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pietruszki
  • 3 łyżki parmezanu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Pieczarki faszerowane - przygotowanie

1. Pieczarki opłukać pod wodą, odciąć nóżki. Kapelusze odłożyć, nóżki drobno posiekać i podsmażyć  na maśle.

2. W misce wymieszać serek kremowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan. Masę przyprawić solą i pieprzem.

3. Do każdego kapelusza nakładać czubatą łyżeczkę masy, nadziane pieczarki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać 20 minut w 180 stopniach przy grzaniu góra-dół. Podawać na ciepło.

Poznaj też inne przepisy na faszerowane warzywa i inne dania:

Zobacz też:

Przepis na pieczarki faszerowaneInteria Kulinaria
INTERIA.PL