Fenomen chleba z musztardą
Kromki bez tłuszczyku niektórym wydają się zbyt suche, a przez to niesmaczne. Okazuje się, że równie dobrze jak masłem, pieczywo można posmarować musztardą.
Okazuje się, że takie minimalistyczne rozwiązanie ma wiele plusów. Dlaczego warto zastąpić masło musztardą?
1. Jest taniej - musztarda to jeden z niewielu produktów, których cena w ostatnim czasie nie poszła w górę. Poza tym - produkt ten używany jako smarowidło okazuje się całkiem wydajny.
2. Nie jełczeje, nie psuje się szybko, może postać w lodówce długo i nadal będzie tak samo smaczna.
3. Rozwiązanie z musztardą proponowane jest przed dietetyków osobom walczącym z otyłością, które z powodu przyzwyczajenia nie są w stanie zrezygnować ze smarowania chleba. Ten dressing jest bowiem niskotłuszczowy i małokaloryczny, do tego przyspiesza przemianę materii.
4. Musztarda nie zawiera laktozy ani składników pochodzenia zwierzęcego.
5. Takie kromki naprawdę interesująco i wyraziście smakują, a pieczywo nie jest suche.
Im krótszy skład, tym lepszy. Musztarda bez pirosiarczynu potasu i z cukrem na jednym z końcowych miejsc na liście składników będzie zdrowsza niż ta, która została w ten sposób uzupełniona i mocniej dosłodzona.
1. Gorczycę mielimy/blendujemy na proszek (możemy część odłożyć i zostawić w całości).
2. Do garnka wlewamy ocet jabłkowy i wodę. Zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy gaz i odstawiamy garnek. Dodajemy miód, gorczycę, olej oraz przyprawy. Mieszamy, aż miód się rozpuści, a składniki dobrze połączą.
3. Całość umieszczamy w czystym słoiczku, studzimy, zakręcamy, przechowujemy w lodówce.