Fenomen chleba z musztardą

Kromki bez tłuszczyku niektórym wydają się zbyt suche, a przez to niesmaczne. Okazuje się, że równie dobrze jak masłem, pieczywo można posmarować musztardą.

Musztarda stanowi interesujący i smakowity zamiennik masła
Musztarda stanowi interesujący i smakowity zamiennik masła123RF/PICSEL

Okazuje się, że takie minimalistyczne rozwiązanie ma wiele plusów. Dlaczego warto zastąpić masło musztardą?

1. Jest taniej - musztarda to jeden z niewielu produktów, których cena w ostatnim czasie nie poszła w górę. Poza tym - produkt ten używany jako smarowidło okazuje się całkiem wydajny.

2. Nie jełczeje, nie psuje się szybko, może postać w lodówce długo i nadal będzie tak samo smaczna.

3.  Rozwiązanie z musztardą proponowane jest przed dietetyków osobom walczącym z otyłością, które z powodu przyzwyczajenia nie są w stanie zrezygnować ze smarowania chleba. Ten dressing jest bowiem niskotłuszczowy i małokaloryczny, do tego przyspiesza przemianę materii.

4. Musztarda nie zawiera laktozy ani składników pochodzenia zwierzęcego.

5. Takie kromki naprawdę interesująco i wyraziście smakują, a pieczywo nie jest suche.

Im krótszy skład, tym lepszy. Musztarda bez pirosiarczynu potasu i z cukrem na jednym z końcowych miejsc na liście składników będzie zdrowsza niż ta, która została w ten sposób uzupełniona i mocniej dosłodzona.

Domowa musztarda nie ma sobie równych pod względem smaku i składu
Domowa musztarda nie ma sobie równych pod względem smaku i składu123RF/PICSEL

1. Gorczycę mielimy/blendujemy na proszek (możemy część odłożyć i zostawić w całości).

2. Do garnka wlewamy ocet jabłkowy i wodę. Zagotowujemy. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy gaz i odstawiamy garnek. Dodajemy miód, gorczycę, olej oraz przyprawy. Mieszamy, aż miód się rozpuści, a składniki dobrze połączą.

3. Całość umieszczamy w czystym słoiczku, studzimy, zakręcamy, przechowujemy w lodówce.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas