Filet z indyka na pikantnie

Pyszny i dietetyczny posiłek

Składniki

  • 1 i 1/2 kg fileta z indyka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szkl. bulionu
  • słodka i ostra papryka w proszku, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Filet z indyka umyj i osusz. Ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką (po 1/2 łyżeczki). Mięso natrzyj mieszanką przypraw. Filet zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w chłodnym miejscu. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Następnie przełóż je do brytfanki. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzuć cebulę, usmaż na szklisto. Wlej wino i bulion. Całość doprowadź do wrzenia. Chwilę gotuj, po czym przelej do brytfanki z mięsem. Pieczeń przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C (góra i dół). Piecz 1 godzinę. Co 15 min filet polewaj sosem z dna brytfanki. Mięso podaj np. z marynowanymi warzywami i ugotowanymi ziemniakami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje