Filet z kurczaka w sosie estragonowo-śmietanowym z karmelizowanym marchewkami
Idealne na romantyczną kolację.

Składniki na 2 porcje:
- 250 g drobnych marchewek
- 2 filety z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 50 g cukru
- 75 ml octu
- mała cebula
- 100 g śmietany
- 275 ml bulionu
- łyżeczka jasnej bazy do sosów
- pęczek estragonu
Przygotowanie:
1. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju smażyć mięso przez ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.
2. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażać marchewki (w całości) przez ok 2 minuty. Posypać cukrem, pozwolić, aby się skarmelizował a następnie wlać 75 ml wody i ocet. Zagotować i gotować 6-8 minut na średnim ogniu. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3. Mięso zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, wlać bulion i śmietanę. Gotować ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bazę do sosów i gotować jeszcze 1 minutę.
3. Z estragonu oberwać listki, pokroić i dodać do sosu. Mięso z sosem i marchewki nakładać na talerze, dekorować estragonem.