Filety w pomidorach

Nawet z filetów z kurczaka można wyczarować eleganckie i pyszne danie.

Filet w pomidorach
Filet w pomidorach123RF/PICSEL

Filety z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej. Zrumienić mięso ze wszystkich stron. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory oczyścić z pestek, pociąć na kawałki.

Na patelnię z mięsem wrzucić cebulę i czosnek, posypać cukrem. Mieszając, smażyć chwilę na dużym ogniu. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory i ocet balsamiczny. Poczekać, aż całość ponownie zawrze. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 15-20 minut.

Filety posypać orzeszkami ziemnymi i startym parmezanem. Piec ok. 35 minut w 200°C. Udekorować bazylią.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas