Filety w ziołowej skorupce
Idealne na rodzinny obiad

Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 3 kromki czerstwego chleba tostowego
- po kilka gałązek natki pietruszki i trybuli
- kilka kropli soku z cytryny
- 2–3 szczypty skórki startej z cytryny
- 1 żółtko
- mielony czerwony i czarny pieprz
- gruba morska sól
Sposób przygotowania
Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha, oczyść. Usmaż je na 1 łyżce rozgrzanego oleju (ok. 10 minut). Często obracaj, by zrumieniły się równomiernie. Pod koniec posyp solą oraz czarnym pieprzem. Przygotuj ziołową skorupkę: trybulę oraz natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i grubo posiekaj. Zioła wymieszaj z drobno pokruszonym chlebem, skórką z cytryny i pozostałymi 3 łyżkami oleju. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku solą, czarnym i czerwonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagnieć jednolitą masę. Filety z kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Rozłóż na nich po porcji ziołowej masy i dokładnie oblep nią mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. C. Piecz przez 10 minut.