Filety w ziołowej skorupce

Idealne na rodzinny obiad

Filet drobiowy
Filet drobiowy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha, oczyść. Usmaż je na 1 łyżce rozgrzanego oleju (ok. 10 minut). Często obracaj, by zrumieniły się równomiernie. Pod koniec posyp solą oraz czarnym pieprzem. Przygotuj ziołową skorupkę: trybulę oraz natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i grubo posiekaj. Zioła wymieszaj z drobno pokruszonym chlebem, skórką z cytryny i pozostałymi 3 łyżkami oleju. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku solą, czarnym i czerwonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagnieć jednolitą masę. Filety z kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Rozłóż na nich po porcji ziołowej masy i dokładnie oblep nią mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. C. Piecz przez 10 minut.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas