Reklama

Reklama

Filety w ziołowej skorupce

Idealne na rodzinny obiad

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 łyżki oleju
  • 3 kromki czerstwego chleba tostowego
  • po kilka gałązek natki pietruszki i trybuli
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2–3 szczypty skórki startej z cytryny
  • 1 żółtko
  • mielony czerwony i czarny pieprz
  • gruba morska sól

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj do sucha, oczyść. Usmaż je na 1 łyżce rozgrzanego oleju (ok. 10 minut). Często obracaj, by zrumieniły się równomiernie. Pod koniec posyp solą oraz czarnym pieprzem. Przygotuj ziołową skorupkę: trybulę oraz natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek i grubo posiekaj. Zioła wymieszaj z drobno pokruszonym chlebem, skórką z cytryny i pozostałymi 3 łyżkami oleju. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku solą, czarnym i czerwonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagnieć jednolitą masę. Filety z kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu. Rozłóż na nich po porcji ziołowej masy i dokładnie oblep nią mięso. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. C. Piecz przez 10 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje