Finger Food – czas na karnawałowe przekąski!
Karnawałowe menu nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W tym okresie najlepiej sprawdzą się przekąski typu finger food, czyli przysmaki do ręki, na jeden kęs. Wymagają minimum nakładu pracy, a każdy z pewnością będzie zadowolony. Co więc sprawdzi się na karnawałowym stole?

Pasta serowo-jajeczna
Składniki
- 3 jajka
- 100 g Goudy pełnotłustej np. Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Olecku (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 2-3 łyżeczki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i siekamy widelcem na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z posiekanymi jajkami. Następnie dodajemy majonez, przetarty przez praskę czosnek (lub czosnek granulowany), drobno posiekany szczypiorek i solimy całość. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przekładamy pastę do zamykanego pojemnika i wstawiamy na kilka minut do lodówki, aby smaki się połączyły. Pastą smarujemy kanapki, które możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Smażone gałki jaglane z serem
Składniki
- 300 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki masła
- 100 g sera Salami np. Serenada Spółdzielczej Mleczarni Spomlek (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- sól - bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana
Sposób przygotowania
Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

Pasta twarogowa na bazie oleju lnianego
Składniki
- 2-3 łyżki Oleju lnianego np. OLEJOWY RAJ tłoczonego na zimno niefiltrowanego firmy Kamila Zubrycka OLEJOWY RAJ (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 125 g twarogu 0%
- 2-3 łyżki jogurtu, maślanki lub kefiru 0%
- opcjonalnie: miód, cynamon, czosnek lub inne przyprawy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (poza twarogiem) umieszczamy w pojemniku. Następnie blendujemy je, dodając małe porcje twarogu. Gotowa pasta powinna być jednolita, bez grudek.