Finger food, sałatki i ciepłe dania, czyli sylwestrowe menu

Finger food, sałatki, słodkie przekąski - tego nie powinno zabraknąć w sylwestrowym menu zdaniem ekspertów programu "Żyj smacznie i zdrowo". Sylwester bywa męczący, warto więc także zaserwować ciepłe posiłki w postaci jednogarnkowych dań tj. zapiekanki.

Muffiny - idealna sylwestrowa przekąska
Muffiny - idealna sylwestrowa przekąska 123RF/PICSEL

W sylwestrowym menu powinny znaleźć się przede wszystkim wszelkiego rodzaju przystawki i przekąski, bowiem dania na ten wyjątkowy wieczór powinny być lekkie, smaczne i wygodne w formie podania.

Jak przekonują eksperci programu edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo" idealnym rozwiązaniem są finger food, czyli małe przekąski na jeden, góra dwa kęsy. Cieszą one nie tylko kształtem, smakiem, ale przede wszystkim różnorodnością, a im ich więcej na stole, tym ciekawiej i smaczniej.

Przekąski powinny być przygotowane wcześniej, żeby znalazły się na stole jeszcze przed pojawieniem się gości. Finger food mogą być różnorodne - od tradycyjnych koreczków czy niewielkich kanapek, po mini shish kebaby z indyka z warzywami i sosem jogurtowym czy roladki z cukinii z białym serem i pastą paprykową.

Impreza sylwestrowa nie może obyć się bez sałatek. Ich lekka formuła, nieograniczona paleta barw i smaków sprawiają, że cieszą się one niesłabnącym powodzeniem na każdej "domówce". Podając sałatkę, nie trzeba ograniczać się do jednego dużego naczynia, bowiem małe słoiczki lub niskie pucharki sprawdzą się równie dobrze. Sałatka makaronowa z warzywami i kurczakiem czy pomidory nadziewane sałatką z kuskusu z pewnością podbiją podniebienia niejednego imprezowicza.

W menu nie powinno zabraknąć także słodkich przekąsek. Eksperci proponują m.in. pełnoziarniste muffiny z ulubionymi owocami czy brownie z kaszy jaglanej.

Warto także, żeby na stole pojawiły się przygotowane wcześniej ciepłe dania. W roli ciepłego posiłku doskonale sprawdzają się jednogarnkowe dania tj. zapiekanka ziemniaczana czy makaronowa, bądź dania z mięsem, jak faszerowane bakłażany czy np. szaszłyki z ananasem w miodowej marynacie.

"Żyj smacznie i zdrowo" to program edukacyjny marki Winiary, prowadzony w polskich gimnazjach. Program ma edukować gimnazjalistów z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcać ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania.

Według organizatorów, do tej pory w 6. edycjach wzięło udział blisko 80 proc. szkół gimnazjalnych z całej Polski. Patronami honorowymi programu są m.in. szefowie resortów: Edukacji Narodowej oraz Sportu i Turystyki, a także Rzecznik Praw Dziecka i Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych. (PAP Life)

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas