Fit grill – jak urządzić, żeby wszystkim smakowało?
W sezonie grillowym podniebienie jest kuszone przez karkówkę z rusztu, przypieczone kiełbasy, szaszłyki z kawałkami grillowanego karczku i wiele innych marynowanych mięs, które – choć są aromatyczne i smakowite – należą też do kalorycznych i wcale nie pomagają w utrzymaniu diety. Gdyby tak urządzić grilla w stylu fit i zjeść równie smacznie, ale zdrowo?
Grillowane potrawy są zdrowsze od dań smażonych, chociaż jeżeli przygotowujemy je niewłaściwie lub wybieramy bardzo kaloryczne składniki, nie można mówić o fit grillu.
Jakich błędów unikać, aby grill był fit?
Ważny jest wybór nie tylko składników na grilla (unikanie tłustych mięs), ale przede wszystkim – sposób grillowania. Jeżeli nie masz wprawy w grillowaniu i popełniasz błędy, na nic zda się wybór niskokalorycznych składników – utracą one przynajmniej część swoich wartości odżywczych. Obowiązkowo przyjrzyj się dodatkom do grillowanych potraw – w szczególności składom napojów.
Po pierwsze – pilnuj czasu grillowania. Jeżeli grillujemy mięsa i warzywa za długo, zaczynają się zwęglać, czyli powstaje na nich nieatrakcyjna i niesmaczna czarna skórka. Zbyt długie grillowanie owoców i ryb może spowodować, że kawałki pstrąga czy plasterki ananasa się rozpadną, jeżeli nie owiniemy ich folią aluminiową lub nie będziemy piec na tackach.
Po drugie – zapomnij o grillowaniu na otwartym ogniu, bo przypalisz potrawy. Brykiet powinien się zażyć, a nie palić podczas grillowania dań.
Po trzecie – na bieżąco usuwaj z rusztu zwęglone resztki jedzenia – nie kładź na nich kolejnych porcji!
Po czwarte – zrezygnuj ze słodzonych napojów na rzecz orzeźwiających bez cukru, np. wody z cytryną i miętą lub domowych koktajli czy smoothies.
Po piąte – na grilla nie kupuj gotowych mięs (wędzonych lub obtaczanych w przyprawach z zawartością sztucznych składników) – chociaż mają intensywny smak i aromat, o wiele zdrowsza będzie Twoja domowa marynata ze świeżymi ziołami i oliwą.
Co przygotować na fit grilla?
Fit grill nie oznacza grilla wegetariańskiego – jak najbardziej możesz podawać mięsa, ale wskazane są te chude (np. indyka lub pierś kurczaka), najlepiej w towarzystwie warzyw, ziół i razowego pieczywa, aby posiłek był pełnowartościowy.
Idealnie sprawdzą się szaszłyki z kawałeczkami indyka lub filetu z kurczaka oraz warzywami: plasterkami cukinii, kawałkami papryki, pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami, szparagami. Jeżeli myślisz o pieczeniu warzyw z farszem, świetnie sprawdzi się bakłażan z delikatną skórką, którego farszem może być kasza kuskus z warzywami albo dowolny ryż z podobnymi dodatkami.
Na grillu możesz przygotować również ziemniaki – obtoczone w tej samej marynacie, co dowolne mięso, pokrojone w połówki bądź w łódeczki i podawane z grillowaną rybą (pstrągiem polanym masłem czosnkowym, łososiem czy dorszem).
Fit grill nie może obyć się bez sałatek! Roszponka, rukola, jarmuż, sałata masłowa i inne zielone składniki w połączeniu z garścią warzyw, chrupiącymi orzechami, żurawiną czy granatem idealnie dopełnią smaku aromatycznych potraw z grilla.
Burgery i frytki również mogą być fit!
Wybierz pełnoziarniste pieczywo bądź upiecz własne bułeczki w domowym piekarniku. Do środka bułek włóż grillowane kotleciki lub kawałki piersi kurczaka z rusztu. Przykryj mięso warzywami, dodaj plasterek dobrego sera żółtego, pleśniowego bądź pokruszony ser kozi. Jeszcze tylko trochę ketchupu lub domowego dipu czosnkowego – i gotowe!
Jeśli frytki kojarzą Ci się tylko z ziemniaczanymi frytkami, które są zanurzone głęboko w tłuszczu – zmień swoje myślenie! Zdrowe frytki na grilla możesz przyrządzić m.in. z marchewek, batatów, selera. Warzywa obierasz i kroisz w słupki, obtaczasz je w oliwie z dodatkiem ziół, wykładasz na folię aluminiową i pieczesz na grillu przez ok. kwadrans, aż będą miękkie. Do tego podaj łagodny bądź ostry sos – również własnej roboty, a odkryjesz nową odsłonę pysznych przekąsek!
Z okazji rozpoczęcia sezonu grillowego możesz nie tylko wzbogacić swoją kolekcję przypraw i ziół, ale też zrobić miejsce na parapecie lub szafce na doniczki ze świeżą bazylią, miętą, oregano tymiankiem – wykorzystasz je nie tylko na grilla, ale na co dzień!