Fondant czekoladowy ze słonym karmelem

Wielbiciele ciasta w stylu brownie, polubią też czekoladowy fondant o smaku słonego karmelu. Jego wykonanie nie jest zbyt trudne.

Fondant czekoladowy
Fondant czekoladowy123RF/PICSEL

Jedząc gorzka czekoladę nie musimy mieć wyrzutów sumienia: to wartościowe źródło cennych składników. Gorzka czekolada ma korzystny wpływ na trawienie, gdyż kakao zawiera ok. 15 proc. błonnika. Poza tym gorzka czekolada ma więcej przeciwutleniaczy niż owoce i soki owocowe. Neutralizują one wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój chorób, m.in. nowotworów. Czekolada to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz magnezu, potasu, fosforu i cynku.

Do przygotowania deseru potrzebujemy: 200 g gorzkiej czekolady, 180 g cukru, 150 g masła solonego, 20 g zwykłego masła, 4 jajka, 3 łyżki mąki 1 łyżkę sproszkowanej wanilii.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy blachę do pieczenia masłem i wysypujemy łyżką mąki.

W rondlu podgrzewamy cukier i 4 łyżki wody. Gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, aż do otrzymamy karmel.

Zdejmujemy z ognia, dodajemy solone masło w małych kawałkach, a następnie czekoladę pokruszoną na kawałki i wanilię. Mieszamy, aż mieszanina będzie gładka. Wlewamy do miski.

Rozbijamy jajka, oddzielając żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i pozostałą przesianą mąkę do miski, mieszając przez długi czas. Ma powstać gładka masa.

Wlewamy ciasto do formy, pieczemy przez 20 min. Przed pieczeniem można posypać ciasto odrobiną cukru pudru, aby uzyskać efekt "pęknięcia". Podajemy na ciepło lub na zimno. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas