Francuska choinka z szyneczką i serem. Dzieci będą zachwycone

Święta Bożego Narodzenia są czasem powrotu do dawnych smaków – nie naszych rodziców ani nie dziadków, do smaków naszych odległych przodków. Tradycyjna polska kuchnia może nie przypaść do gustu dzieciom. Dlatego warto zadbać o to, by na świątecznym stole znalazły się również znane smaki, najlepiej podane w formie, która zachwyci dzieci.

Jak zachęcić dzieci do jedzenia dań świątecznych? Przygotujmy je w atrakcyjnej dla nich formie
Jak zachęcić dzieci do jedzenia dań świątecznych? Przygotujmy je w atrakcyjnej dla nich formie 123RF/PICSEL

Artykuł z ekspozycją partnera

Niejadek w święta

Jedną z najskuteczniejszych metod zachęcenia dziecka do jedzenia, jest podanie posiłku w atrakcyjnej formie. Rodzice niejadków pieczołowicie tworzą zwierzątka na kanapkach: buzia z plastra sera, oczy z ogórka, wąsy z pokrojonej w słupki marchewki, uszy z papryki...

Wszystko po to, by dziecko cokolwiek zjadło. W święta chcemy przygotować dla naszych bliskich coś wyjątkowego.

Ale co zrobić, by najmłodsi cokolwiek zjedli? Potraw wigilijnych modyfikować nie będziemy, ale już w pierwszy dzień świąt można puścić wodze fantazji. Jednym z dań, które powinny znaleźć się na stole, jest choinka z ciasta francuskiego. Jej przygotowanie zajmie zaledwie pół godziny.

Składniki na choinkę z ciasta francuskiego

Do przyrządzenia takiej potrawy będziemy potrzebowali dwóch opakowań szyneczki tostowej, idealnie sprawdzi się ta z indyka z serii Sokoliki. Mięso jest parzone i niewędzone, ma zatem delikatny smak. W dodatku nie zawiera dodatku konserwantów, fosforanów i glutaminianu monosodowego. Prócz szynki będziemy jeszcze potrzebować jednego arkusza ciasta francuskiego, trzech łyżek sosu pomidorowego, połowy szklanki startego żółtego sera (można użyć mozzarelli w kostce) i jednego jajka. Nie zapomnijmy o przyprawach: jednej łyżce suszonego oregano oraz łyżeczce czarnuszki. Jeśli dzieci nie przepadają za tą ostatnią, oczywiście można z niej zrezygnować.

Jak przygotować choinkę z ciasta francuskiego?

Choinka z ciasta francuskiego jest nie tylko pysznym daniem, ale również wspaniałą ozdobą świątecznego stołu
Choinka z ciasta francuskiego jest nie tylko pysznym daniem, ale również wspaniałą ozdobą świątecznego stołu.

Przejdźmy teraz do przygotowywania dania. Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie wycinamy w nim gwiazdki o trzech rozmiarach, najlepiej użyć do tego foremek do wykrawania ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

By nie zmarnować pozostałości ciasta, należy je schłodzić w lodówce, a po wyjęciu rozwałkować i wykroić z niego kolejne gwiazdki. W ten sposób możemy wykorzystać cały arkusz.

Następnie gwiazdki wycinamy z szynki - ich ilość i wielkość powinna odpowiadać tym, wyciętym z ciasta francuskiego. Gwiazdki z ciasta smarujemy sosem pomidorowym i przyprawiamy oregano. Na to kładziemy gwiazdki z szynki i starty żółtym ser. Całość posypujemy czarnuszką. Następnie roztrzepujemy jajko w miseczce i smarujemy nim najmniejsze ciastka oraz boki pozostałych gwiazdek.

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Pieczemy około 10-12 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wyciągnięciu musimy odczekać, aż gwiazdki przestygną. Następnie układamy z nich choinkę począwszy od największej do najmniejszej. Pamiętamy o tym, by nie układać ich równo, a lekko przekręcić względem siebie, by przypominały gałązki choinki, dzięki temu będzie wyglądała bardziej autentycznie. Na koniec przez środek wbijamy długą wykałaczkę, by drzewko zachowało stabilność. Na wystającej część patyczka umieszczamy małą gwiazdkę.

Artykuł z ekspozycją partnera

.
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas