Reklama

Reklama

Francuska zapiekanka

Pyszna i sycąca zapiekanka, którą przygotujesz za grosze. Można ją podać jako obiad lub kolację. Domownicy będą zachwyceni.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 15 dag wędzonego boczku
  • olej
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 15 dag żółtego sera
  • świeże zioła do dekoracji
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć do garnka z posoloną wodą. Ugotuj w mundurkach do miękkości. W tym czasie obierz obydwie cebule, pokrój je w grube plastry. Posiekaj w drobną kosteczkę boczek. Przesmaż go na łyżce oleju. Zdejmij z patelni. Na miejsce boczku włóż cebulę. Usmaż na rumiano.

Reklama

2. Ugotowane ziemniaki ostudź, obierz ze skórki, a następnie pokrój w półplasterki. W rondelku rozpuść łyżkę masła, wsyp kopiastą łyżkę mąki. Energicznie mieszając, przygotuj jasną zasmażkę. Dalej mieszając, dolewaj partiami zimne mleko.

3. Ogrzewaj całość na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i szczyptą świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. Na koniec wmieszaj starty żółty ser (5 dag odłóż).

4. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki, przekładając je przesmażoną cebulą i zrumienionym boczkiem. Całość polej przygotowanym sosem beszamelowym.

5. Naczynie wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180°C. Posyp resztą startego na tarce żółtego sera. Piecz zapiekankę jeszcze 10 minut, aż wierzch się zrumieni. Posyp ziołami.

Koszt porcji: 2,10 zł


Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje