Francuskie paszteciki
Proste paszteciki z gotowego ciasta francuskiego. Nietypowy kształt i fantastyczny smak sprawią, że będą świątecznym hitem. Można jeść je z barszczem lub jako osamodzielną przekąskę.
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyść, opłucz, pozostaw ze skórką. Posiekaj je drobno. Obraną cebulę pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Przesmaż cebulę na rumiano. Dodaj pieczarki, duś razem do miękkości grzybów.
2. Mąkę zasmaż na maśle, nie rumieniąc. Mieszając, rozprowadź gęstą zasmażkę gęstą śmietaną. Dodaj uduszone pieczarki z cebulką oraz 2 łyżki posiekanej natki. Farsz dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
3. Ciasto francuskie rozwiń (mrożone musisz wcześniej rozmrozić). Układaj po dwa płaty jeden na drugim. Rozwałkuj je cienko. Foremką do ciasteczek lub nożem wykrawaj gwiazdki. Na połowie rozłóż farsz. Przykryj resztą gwiazdek, zlep brzegi.
4. Paszteciki ułóż na blasze, każdy posmaruj żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody. Posyp sezamem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 30 minut.
Warto wiedzieć
Pyszny postny farsz przygotujesz też z namoczonego i ugotowanego do miękkości grochu lub soczewicy. Dodaj posiekaną i przesmażoną cebulę, świeży lub suszony majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Do nadzienia z grochu pasuje również ugotowana wcześniej i posiekana wigilijna kapusta.