Reklama

Reklama

Francuskie rożki z jabłkiem i serem brie

Fantastyczną przekąskę można przygotować z użyciem sera pleśniowego. W połączeniu z różnymi dodatkami i ziołami otrzymamy całe bogactwo smaków.

Sery pleśniowe to jedne z produktów uznawanych za eleganckie czy nawet ekskluzywne. Ich obecność na stole podczas uroczystej kolacji czy przyjęcia, z pewnością, na każdym z gości zrobi dobre wrażenie.

Reklama

Wśród serów pleśniowych rozróżniamy: sery pleśniowe z porostem pleśni (białej) oraz sery pleśniowe z przerostem pleśni (niebieskiej). Te pierwsze mają kremowy miąższ, należą do nich m.in.: brie i camembert. Sery z porostem pleśni można jadać jako samodzielne przekąski lub przystawki lub dodawać je do np. sałatek czy koreczków. Można je również smażyć (np. w panierce) oraz zapiekać, dodawać do sosów, makaronów.

Ser pleśniowy brie charakteryzuje się delikatnym, lekko pieczarkowym czy dymnym aromatem, intensywnym smakiem i aksamitną skórką. Do tego typu serów dodaje się czasem zioła, orzechy czy ziarenka pieprzu. Jednym słowem, każdy może znaleźć idealną dla siebie wersję.

Do przygotowania wytrawnych rożków potrzebujemy: 1 żółtą cebulę, 1 łyżkę stołową oliwy z oliwek, 1 łyżkę miodu, 1 winne jabłko, 120 g sera brie, 2 płaty ciasta francuskiego, łyżeczkę nasion kopru włoskiego, 3 gałązki świeżego tymianku, 1 żółtko, sól i pieprz.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na gorącej patelni z oliwą z oliwek i szczyptą soli. Dodajemy miód i mieszamy. Na patelni karmelizujemy w ten sposób cebulę przez 3 do 4 minut.

Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ser brie kroimy na 6 kawałków. Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów (20 cm x 10 cm) i układamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku lewej połowy każdego prostokąta nakładamy łyżeczką trochę karmelizowanej cebuli, następnie trochę jabłka, a na końcu brie. Posypujemy nasionami kopru włoskiego i dodajemy jeszcze dwie gałązki tymianku.

Składamy każdy prostokąt ukośnie w "pierożek", a następnie za pomocą widelca dociskamy brzegi, tworząc przy tym wzorek. Smarujemy każdy rożek żółtkiem jaja. Posypujemy solą, pieprzem i pozostałym tymiankiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Rożki podajemy na ciepło, kiedy będą dobrze złote. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje