Francuskie różyczki
Wyglądają zjawiskowo!
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 duże jabłka
- 6 łyżek konfitury morelowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- pół cytryny
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Połóż je miąższem w dół i pokrój na cienkie plasterki wraz ze skórką. Do miski wlej szklankę wody, dodaj sok z połowy cytryny, umieść w nim plasterki jabłek.
2. Ciasto rozwiń, posyp mąką. Cienko rozwałkuj, każde pokrój na 6 pasków. Konfiturę podgrzej w garnku z 4 łyżkami wody. Każdy pasek posmaruj konfiturą. Jabłka odsącz. Na jednej krawędzi każdego paska ułóż plastry jabłka, tak aby zachodziły na siebie i wystawały ich łuki. Posyp cynamonem.
3. Plastry jabłek przykryj drugą krawędzią ciasta, składając go na pół i zwiń w rulon. Formę do muffinek wyłóż papilotkami, ułóż w nich po jednej róży. Jajka roztrzep z cukrem pudrem, posmaruj róże. Piecz w temp. 200˚C 20 minut.