Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

Przekąski z klasą.

Poznaj tą smaczną i lekką przekąskę
Poznaj tą smaczną i lekką przekąskęmateriały prasowe

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego          
  • 200 g mrożonego szpinaku          
  • 2 ząbki czosnku          
  • 75 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland          
  • 50 g sezamu         
  • 100 g suszonych fig duże owoce np. Bakalland          
  • 1 łyżka oliwy          
  • sól i pieprz do smaku          
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście.

2. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas