Reklama

Reklama

Francuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami

Przekąski z klasą.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego          
  • 200 g mrożonego szpinaku          
  • 2 ząbki czosnku          
  • 75 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland          
  • 50 g sezamu         
  • 100 g suszonych fig duże owoce np. Bakalland          
  • 1 łyżka oliwy          
  • sól i pieprz do smaku          
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie (w temperaturze pokojowej) kroimy w prostokąty. Na patelni podsmażamy na oliwie szpinak z posiekanym czosnkiem. Dodajemy do tego posiekane orzechy włoskie, pokrojone drobno figi oraz sól i pieprz. Po wystudzeniu gotowy farsz układamy na cieście.

Reklama

2. Formujemy z niego sakiewki, gotowe smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut, aż sakiewki delikatnie się przyrumienią. Gotowe!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje