Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi

Przedstawiamy pierwszy przepis na deser dla prawdziwych łasuchów, czyli freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi. Idealny na walentynki!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 2 porcje

Składniki - karmel

  • 70 g cukru
  • 28 g masła
  • 40 ml śmietany kremówki 36%
  • szczypta soli

Składniki - shake

  • 75 g śliwek kalifornijskich
  • 30 ml likieru kawowego
  • 90 ml mleka
  • 120 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)
  • 200 ml mleczka kokosowego

Składniki - dekoracja

  • wiórki kokosowe
  • mini cupcake
  • ziarna kawy
  • 180 ml śmietany kremówki
  • kawa rozpuszczalna

Sposób przygotowania

Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy.   Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki) przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy.   Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje