Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi
Przedstawiamy pierwszy przepis na deser dla prawdziwych łasuchów, czyli freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi. Idealny na walentynki!

Składniki
- karmel
- 70 g cukru
- 28 g masła
- 40 ml śmietany kremówki 36%
- szczypta soli
Składniki
- shake
- 75 g śliwek kalifornijskich
- 30 ml likieru kawowego
- 90 ml mleka
- 120 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)
- 200 ml mleczka kokosowego
Składniki
- dekoracja
- wiórki kokosowe
- mini cupcake
- ziarna kawy
- 180 ml śmietany kremówki
- kawa rozpuszczalna
Sposób przygotowania
Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki) przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy. Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.