Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi
Przedstawiamy pierwszy przepis na deser dla prawdziwych łasuchów, czyli freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi. Idealny na walentynki!
Sposób przygotowania
Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki) przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy. Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.