Uniwersalne i pyszne. Nieoczywiste przepisy z wykorzystaniem ziemniaków
Ziemniaki, choć dziś są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, zostały rozpowszechnione na naszych ziemiach dopiero w XIX wieku. Pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie uprawiano je już tysiące lat temu. Co z nich zrobić? Opcji jest bez liku, ale dzisiaj kilka moich sprawdzonych przepisów dla was.

Spis treści:
- "Ziemniaki księżnej" - przepis Ewy Wachowicz
- Puree ziemniaczano-brokułowe - przepis Ewy Wachowicz
- Ziemniaki zapiekane z oscypkiem i szynką - przepis Ewy Wachowicz
- Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i serem feta - przepis Ewy Wachowicz
- Babka ziemniaczana - przepis Ewy Wachowicz
Ziemniaki można podawać na wiele sposobów - gotowane, tłuczone z masłem czy pieczone z rozmarynem. Często są dodatkiem do mięs, ale bywają też głównym składnikiem potraw.
"Ziemniaki księżnej" - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 łyżki masła
- trochę śmietanki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 żółtka
Opis przygotowania:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
- Dodać 3 łyżki masła, śmietankę i świeżo startą gałkę muszkatołową. Ubić.
- Gdy kartofle przestygną, wybić żółtka i dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Posmarować roztopionym masłem (wystarczy 1 łyżka) i zapiec w temp. 180 st. C.
Puree ziemniaczano-brokułowe - przepis Ewy Wachowicz

Ciekawe (i smaczne!) jest też połączenie ziemniaków z brokułami. To inna forma dodatku.
Składniki:
- kilka różyczek brokułu
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i obgotować w osolonym wrzątku.
- Dodać różyczki brokułu oraz czosnek i ugotować do miękkości.
- Odcedzić, dodać śmietanę.
- Przyprawić gałką muszkatołową.
- Ugnieść.
- Podawać na ciepło.
Ziemniaki zapiekane z oscypkiem i szynką - przepis Ewy Wachowicz

Myślę, że ciekawą propozycją będą ziemniaki zapiekane z oscypkiem i szynką. Oscypek można zastąpić innym twardym serem, np. cheddarem lub halloumi albo zwykłym twardym serem żółtym.
Składniki:
- 8 ziemniaków
- oliwa
- sól
- oscypek wędzony
- kawałek szynki
- gałązka rozmarynu
Opis przygotowania:
- Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny).
- Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia.
- Skropić oliwą, oprószyć solą.
- Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
- Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki.
- Dołożyć igiełki rozmarynu.
- Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i serem feta - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1szt cytryna
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
- Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
- Po kilku minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Przyprawić solą, pieprzem, oregano i kolendrą.
- Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia.
- Dorzucić pomidory wraz z zalewą.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekać ok 40 minut.
- Po tym czasie wkruszyć ser feta i jeszcze zapiekać kilka minut.
- Podawać na ciepło.
Babka ziemniaczana - przepis Ewy Wachowicz

Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 350 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- 3 jajka
- 150 g śliwek
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- plastry boczku do wyklejenia foremki
Opis przygotowania:
- Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać.
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać.
- Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki.
- Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać.
- Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
- Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku.
- Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.
Ziemniaki stanowią niezwykle uniwersalny składnik, który można przygotować na wiele sposobów. Ich miejsce w kuchni jest niekwestionowane zarówno jako dodatek, jak i główna część potraw. Każda z przedstawionych propozycji pokazuje, jak łatwo można wyczarować smaczne dania z ziemniaków, łącząc tradycję z nowoczesnością. Zachęcam do eksperymentowania i odkrywania własnych kulinarnych inspiracji z tym wdzięcznym warzywem.
Gotowanie może być proste, szybkie i niezwykle smaczne. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy i odkryj, jak łatwo przygotować dania, które zachwycą każdego. Wejdź na kobieta.interia.pl/










