Uniwersalne i pyszne. Nieoczywiste przepisy z wykorzystaniem ziemniaków

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczEast News

Spis treści:

  1. "Ziemniaki księżnej" - przepis Ewy Wachowicz
  2. Puree ziemniaczano-brokułowe - przepis Ewy Wachowicz
  3. Ziemniaki zapiekane z oscypkiem i szynką - przepis Ewy Wachowicz
  4. Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i serem feta - przepis Ewy Wachowicz
  5. Babka ziemniaczana - przepis Ewy Wachowicz

Zobacz również:

"Ziemniaki księżnej" - przepis Ewy Wachowicz

"Ziemniaki księżnej" - przepis Ewy Wachowicz
"Ziemniaki księżnej" - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • trochę śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 żółtka
  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić.
  2. Dodać 3 łyżki masła, śmietankę i świeżo startą gałkę muszkatołową. Ubić.
  3. Gdy kartofle przestygną, wybić żółtka i dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Posmarować roztopionym masłem (wystarczy 1 łyżka) i zapiec w temp. 180 st. C.

Puree ziemniaczano-brokułowe - przepis Ewy Wachowicz

Puree ziemniaczano-brokułowe - przepis Ewy Wachowicz
Puree ziemniaczano-brokułowe - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL
  • kilka różyczek brokułu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i obgotować w osolonym wrzątku.
  2. Dodać różyczki brokułu oraz czosnek i ugotować do miękkości.
  3. Odcedzić, dodać śmietanę.
  4. Przyprawić gałką muszkatołową.
  5. Ugnieść.
  6. Podawać na ciepło.

Ziemniaki zapiekane z oscypkiem i szynką - przepis Ewy Wachowicz

Ziemniaki zapiekane z oscypkiem i szynką - przepis Ewy Wachowicz
Ziemniaki zapiekane z oscypkiem i szynką - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 8 ziemniaków
  • oliwa
  • sól
  • oscypek wędzony
  • kawałek szynki
  • gałązka rozmarynu
  1. Ziemniaki wyszorować, naciąć w równych odstępach (można wyciąć kliny).
  2. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia.
  3. Skropić oliwą, oprószyć solą.
  4. Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
  5. Po tym czasie w nacięcia włożyć na przemian pokrojony w plastry oscypek i plasterki szynki.
  6. Dołożyć igiełki rozmarynu.
  7. Zapiekać jeszcze przez 15 minut w temp. 180 st. C.

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i serem feta - przepis Ewy Wachowicz

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i serem feta - przepis Ewy Wachowicz
Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i serem feta - przepis Ewy Wachowicz123RF/PICSEL
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1szt cytryna
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  1. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
  3. Po kilku minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i kolendrą.
  5. Wszystko przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  6. Dorzucić pomidory wraz z zalewą.
  7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekać ok 40 minut.
  8. Po tym czasie wkruszyć ser feta i jeszcze zapiekać kilka minut.
  9. Podawać na ciepło.

Babka ziemniaczana - przepis Ewy Wachowicz

Pieczona potrawa owinięta plastry bekonu, udekorowana świeżymi ziołami, ułożona na drewnianej desce.
Babka ziemniaczana - przepis Ewy WachowiczArchiwum autora
  • 350 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 150 g śliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • plastry boczku do wyklejenia foremki
  1. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy powstaną skwarki, dorzucić posiekaną cebulę, wymieszać.
  2. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać.
  3. Do masy dodać roztrzepane jajka, przecisnąć czosnek, dorzucić śliwki.
  4. Dodać boczek z cebulą i dokładnie wymieszać.
  5. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem.
  6. Przełożyć do formy na babkę, wyklejonej plastrami boczku.
  7. Upiec w piekarniku, w temp. 200 st. C.

Zobacz również:

Dania kuchni azjatyckiej, w tym miska z gotowanym ryżem, miska z zielonymi warzywami posypanymi solą oraz talerz z grillowanym mięsem w sezamie, surówką z marchewki i cytryną.
KuchniaCanva ProINTERIA.PL
Zdanowicz pomiędzy wersami: Odc. 152: Basia BursztynowiczINTERIA.PL