Reklama

Reklama

Frittata z ziemniakami i chorizo

Przepis na smaczną potrawę z ziemniaków.

Składniki:

  • 4-5 większych ugotowanych ziemniaków (najlepiej  uniwersalnych, typu B)
  • 2 większe cebule
  • olej roślinny 
  • paprykowa kiełbasa (najlepiej chorizo, ale może być również inna, np. paprykowe salami)
  • 5-6 średnich jajek 
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku ewentualnie świeża natka pietruszki lub szczypiorek jako dodatek.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokrój na grube plastry, cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej, a następnie połóż na nim ziemniaki i cebulę. Smaż na niedużym ogniu przez około 5 minut. Następnie przełóż ziemniaki oraz cebulę z patelni na sito, osącz z oleju.

Reklama

Na patelnię dodaj nieco oleju, rozgrzej i obsmaż na nim pokrojoną w plastry paprykową kiełbasę.

W większej misie rozmieszaj szybko jajka, dodając do nich szczyptę soli oraz pieprzu. Dołóż plastry ziemniaków, cebulę oraz kiełbasę i dokładnie wymieszaj. Wlej na patelnię i smaż na małym ogniu. Gdy masa jajeczna się zetnie, obróć frittatę na drugą stronę (pomagając sobie np. dużym talerzem) i dosmaż na złoto.

Następnie gotowe danie szybko przełóż na duży talerz, pokrój je na porcje i od razu podawaj (możesz dodatkowo udekorować gotową frittatę świeżą, posiekaną na średnie kawałki natką pietruszki, trybulą lub cienkim szczypiorkiem).

Aby frittata nie stygła, możesz podać ją na patelni, stawiając ją na żaroodpornej podkładce.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki | Frittata z ziemniakami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje