Frittata ze szpinakiem i fetą
Pyszna i sycąca. Idealna na śniadanie.

Składniki
- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 2 garści świeżych liści szpinaku
- 100 g sera feta
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pół czerwonej cebuli
- 1 mała papryczka chilli (opcjonalnie)
- listki świeżej bazylii
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st C i przygotuj patelnię którą można wstawić do piekarnika.
Rozbij jajka, dodaj do nich mleko i dopraw je solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
Na patelni podsmaż krótko czosnek na oliwie, dodaj szpinak i podgrzewaj do czasu aż zmięknie. Następnie wlej na patelnię masę jajeczną, dodaj pokruszoną fetę i lekko wymieszaj.
Podsmażaj na kuchence przez 4 minut, a następnie wstaw patelnię z frittatą do rozgrzanego piekarnika i piecz ją przez około 10 minut.
W tym czasie posiekaj czerwoną cebulę i chilli.
Po wyjęciu frittaty wyłóż na nią cebulę, posyp listkami świeżej bazylii i podawaj od razu.