Frytki
Przygotuj pyszne frytki w domu
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 l oleju
- Sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać (od razu wkładać do bardzo zimnej wody). Ziemniaki kolejno wyjmować i kroić na słupki o szerokości 1 cm. Pokrojone frytki umieszczać w zimnej wodzie. Wyjmować partiami osączać i osuszać za pomocą papierowego ręcznika. Olej rozgrzać w wysokim garnku do temp. 170 st. C (można sprawdzić drewnianym patyczkiem, po zanurzeniu powinny pojawiać się banki powietrza). Porcjami smażyć frytki pro 2-3 minuty. Delikatnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach. Następnie wszystkie frytki smażyć jednocześnie przez 5-6 minut. Wyjąć. Osączyć na papierowych ręcznikach.