Frytki w wersji light
Jeżeli twoje dziecko marzy o wizycie w fast foodzie, możesz mu przygotować zdrowszą wersję ulubionego przysmaku.
Frytki smażone w głębokim tłuszczu nie są bowiem najzdrowsze. Przede wszystkim tuczą (mają ok. 400 kcal w 100 g). Kryją również w sobie szkodliwe dla zdrowia związki, powstałe na skutek smażenia w wielokrotnie używanym oleju.
Domowe odpowiedniki tej przekąski będą o połowę mniej kaloryczne i znacznie bardziej wartościowe.
Przygotujesz je w piekarniku. W tym celu nagrzej go do 200ºC. Zanim będzie gorący, obierz, umyj i osusz 3-4 średnie ziemniaki. Następnie pokrój je w paseczki i rozłóż na blaszce lub w płaskim żaroodpornym naczyniu.
Skrop oliwą z oliwek, oprósz solą i pieprzem. Piecz ok. 30 min aż się zrumienią. Możesz je podać dziecku z ulubionym keczupem lub domowymi dipami ziołowymi na bazie jogurtu.