Reklama

Reklama

Frytki z warzyw korzeniowych z curry

Frytki kocha niemal każdy! Dzięki łatwości przygotowania, chrupiącej i aromatycznej skórce oraz miękkiemu środkowi, przekąska w szybki sposób potwierdza sentencję, iż piękno tkwi w prostocie.

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 2 duże buraki
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól, pieprz
  • sos np. Street Food do Frytek Curry Roleski
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.

Reklama

2. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

3. Umyte warzywa dokładnie kroimy w paski w kształcie frytek, przekładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę, doprawiamy curry, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy.

3. Frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.

4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz zarumienione.

5. Doprawiamy solą morską, posypujemy natką pietruszki i podajemy z sosem. Smacznego!


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje