Frytki z warzyw korzeniowych z curry
Frytki kocha niemal każdy! Dzięki łatwości przygotowania, chrupiącej i aromatycznej skórce oraz miękkiemu środkowi, przekąska w szybki sposób potwierdza sentencję, iż piękno tkwi w prostocie.
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C.
2. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
3. Umyte warzywa dokładnie kroimy w paski w kształcie frytek, przekładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę, doprawiamy curry, kuminem, solą i pieprzem. Całość mieszamy.
3. Frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie.
4. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz zarumienione.
5. Doprawiamy solą morską, posypujemy natką pietruszki i podajemy z sosem. Smacznego!