Gaisburger Marsch
Pożywne danie jedno-garnkowe ze Szwabii.

Składniki:
- 2 pęczki włoszczyzny,
- 600 g wołowiny,
- 500 g kości,
- sól,
- 400 g ziemniaków,
- 75 g szpecli,
- 2 cebule,
- pół pęczka pietruszki,
- pieprz,
-20 g masła
Przygotowanie:
Mięso i jeden pęczek grubo pokrojonej włoszczyzny zalać 1,5 l wody. Zagotować, odszumować i na słabym ogniu gotować jeszcze 1-1,5 godziny. Pozostałą włoszczyznę pokroić w drobne krążki i kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w cząstki.
Szpecle ugotować w osolonej wodzie i osączyć. Kiedy mięso zmięknie wyjąć je z rosołu. Rosół przecedzić, ponownie zagotować, włożyć ziemniaki, pozostałe drobno pokrojone warzywa i gotować jeszcze 8-10 minut. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać. Mięso i szpecle włożyć do zupy, doprawić solą i pieprzem. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać do zupy, posypać pietruszką.
Czas przygotowania: 120 minut
Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal