Gaisburger Marsch

Pożywne danie jedno-garnkowe ze Szwabii.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 600 g wołowiny,

- 500 g kości,

- sól,

- 400 g ziemniaków,

- 75 g szpecli,

- 2 cebule,

- pół pęczka pietruszki,

- pieprz,

-20 g masła Przygotowanie: Mięso i jeden pęczek grubo pokrojonej włoszczyzny zalać 1,5 l wody. Zagotować, odszumować i na słabym ogniu gotować jeszcze 1-1,5 godziny. Pozostałą włoszczyznę pokroić w drobne krążki i kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w cząstki.

Szpecle ugotować w osolonej wodzie i osączyć. Kiedy mięso zmięknie wyjąć je z rosołu. Rosół przecedzić, ponownie zagotować, włożyć ziemniaki, pozostałe drobno pokrojone warzywa i gotować jeszcze 8-10 minut. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, natkę pietruszki posiekać. Mięso i szpecle włożyć do zupy, doprawić solą i pieprzem. Cebulę przesmażyć na maśle, dodać do zupy, posypać pietruszką.

Czas przygotowania: 120 minut

Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas