Galaretka ogórkowa - orzeźwiający dodatek do smażonych potraw

Choć smażone potrawy - nawet warzywa - bywają zbyt ciężkie dla żołądka, niektórym ciężko jest się oprzeć. Szef kuchni Adrian Szulczyk smażoną cukinię, będącą bałkańskim przysmakiem, poleca orzeźwić wegańską - bo przygotowaną na bazie agaru - galaretką z ogórka.

Galaretka
Galaretka 123RF/PICSEL

Jedną ze specjalności Adriana Szulczyka, szefa kuchni restauracji "Na Bałkany", jest panierowana cukinia z musem z cukinii, oliwą koperkową i galaretką z ogórka. Ta ostatnia ma za zadanie orzeźwić smażone danie, nadać mu lekkości.

Do przygotowania galaretki ogórkowej według przepisu Szulczyka potrzebne będą następujące składniki: 1 kg ogórka, sól, cukier, mięta do smaku oraz 10 g wyciągu z alg morskich, czyli agaru.

Oto, jak przygotować orzeźwiający dodatek. Zaczynamy od umycia i obrania ogórków. Tak wstępnie przygotowane warzywa podgrzewamy w urządzeniu kuchennym do 90 stopni. Następnie dodajemy przyprawy i agar. Powstałą masę wylewamy na blachę i wkładamy do lodówki aż stężeje i gotowe. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

Galaretki w skórkach cytrusówInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas