Galaretka ogórkowa - orzeźwiający dodatek do smażonych potraw
Choć smażone potrawy - nawet warzywa - bywają zbyt ciężkie dla żołądka, niektórym ciężko jest się oprzeć. Szef kuchni Adrian Szulczyk smażoną cukinię, będącą bałkańskim przysmakiem, poleca orzeźwić wegańską - bo przygotowaną na bazie agaru - galaretką z ogórka.
Jedną ze specjalności Adriana Szulczyka, szefa kuchni restauracji "Na Bałkany", jest panierowana cukinia z musem z cukinii, oliwą koperkową i galaretką z ogórka. Ta ostatnia ma za zadanie orzeźwić smażone danie, nadać mu lekkości.
Do przygotowania galaretki ogórkowej według przepisu Szulczyka potrzebne będą następujące składniki: 1 kg ogórka, sól, cukier, mięta do smaku oraz 10 g wyciągu z alg morskich, czyli agaru.
Oto, jak przygotować orzeźwiający dodatek. Zaczynamy od umycia i obrania ogórków. Tak wstępnie przygotowane warzywa podgrzewamy w urządzeniu kuchennym do 90 stopni. Następnie dodajemy przyprawy i agar. Powstałą masę wylewamy na blachę i wkładamy do lodówki aż stężeje i gotowe. (PAP Life)
autorka: Paulina Persa