Galette
Francuski rarytas, który bez trudu zrobi nawet początkująca gospodyni
Sposób przygotowania
1. Przesiej mąkę, cukier i sól, dodaj kawałki zimnego masła. Posiekaj nożem, aż masło będzie w drobniutkich kawałkach. Dodaj wodę i śmietanę, szybko zagnieć. Owiń folią spożywczą, włóż na 20 min do lodówki.
2. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój. Połącz cukier trzcinowy, mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Ciasto rozwałkuj na koło o śr. ok. 30 cm. Przełóż na blaszkę na papier do pieczenia. Zostaw kilkucentymetrowy margines ciasta, a na resztę wysyp mieszankę cukru, migdałów i mąki, na nią wyłóż owoce, brzegi ciasta zagnij na truskawki. Piecz ok. 40 min w 180°C, aż ciasto się zarumieni. Oprósz cukrem pudrem.