Reklama

Reklama

Galette

Francuski rarytas, który bez trudu zrobi nawet początkująca gospodyni

Czas przyrządzenia: ok. 40 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 230 g mąki
  • 50 g cukru pudru (+ do posypania)
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 2 łyżki wody
  • łyżka śmietany
  • 500 g truskawek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miel. migdałów
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

1. Przesiej mąkę, cukier i sól, dodaj kawałki zimnego masła. Posiekaj nożem, aż masło będzie w drobniutkich kawałkach. Dodaj wodę i śmietanę, szybko zagnieć. Owiń folią spożywczą, włóż na 20 min do lodówki. 

2. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój. Połącz cukier trzcinowy, mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Ciasto rozwałkuj na koło o śr. ok. 30 cm. Przełóż na blaszkę na papier do pieczenia. Zostaw kilkucentymetrowy margines ciasta, a na resztę wysyp mieszankę cukru, migdałów i mąki, na nią wyłóż owoce, brzegi ciasta zagnij na truskawki. Piecz ok. 40 min w 180°C, aż ciasto się zarumieni. Oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje