Galette des rois - ciasto na Trzech Króli
Każdego roku z okazji Objawienia Pańskiego, czyli święta Trzech Króli, 6 stycznia, francuscy cukiernicy przygotowują galette des Rois, czyli ciasto z masą migdałową, w którym ukryty jest "migdał".
Galette wykonuje się zwykle z ciasta francuskiego, najczęściej nadziewanego masą migdałową, choć kreatywność cukierników pozwala tworzyć także nowe smaki. W galette des Rois można znaleźć także owoce cytrusowe, herbatniki czy czekoladę - praktycznie wszystkie słodkości są dopuszczalne.
Według tradycji w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu (fcve). Ciasto, o okrągłym kształcie, dzieli się na tyle równych kawałków, ile jest osób przy stole. Ta osoba spośród biesiadników, która odnalazła ziarno w swoim kawałku, zostawała mianowana "królem". Nakładała przygotowaną specjalnie na tę okazję papierową złotą koronę, która zwyczajowo, jeśli kupujemy ciasto we francuskiej cukierni, jest dołączana do ciasta. Z czasem ziarna zastąpiono specjalnymi figurkami. I tak koniec XVIII wieku, w ciastach pojawiły się figurki porcelanowe przedstawiające postać dzieciątka Jezus.
Obecnie kształt figurki zależy od wyobraźni piekarza, a same przedmioty są nawet kolekcjonowane przez fabofili. Jak zrobić galette des Rois w domu?
Oto prosty przepis:
1. 2 płaty ciasta francuskiego, 100 g migdałów, 75 g cukru, 1 jajko, 50 g miękkiego masła, kilka kropli aromatu migdałowego, żółtko do posmarowania ciasta i... ziarenko fasoli lub figurka.
2. Ułóż ciasto na formie do tarty, nakłuj je widelcem. Wymieszaj w misce wszystkie składniki (migdały, cukier, jajka, miękkie masło, olejek migdałowy). Rozłóż masę na cieście, umieść w masie ziarno. Przykryj drugim płatem ciasta i dobrze sklej ze sobą krawędzie. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
3. Nakłuj delikatnie wierzch ciasta widelcem, aby umożliwić ujście powietrza. Piecz w temperaturze 210 st. C przez około 30 minut (zajrzeć można dopiero po 25 minutach pieczenia). Jeśli to konieczne, piecz nawet 40 minut. (PAP Life).