Galette des rois, czyli ciasto na Trzech Króli
Na święto Trzech Króli we Francji tradycyjnie wypieka się i zjada galette des rois. Jest to okrągły placek z ciasta francuskiego, przełożony masą migdałową. Zabawa tkwi w poszukiwaniu całego migdała, ukrytego w cieście.
Zjadany w dzień Trzech Króli galette ma w sobie ukryty migdał lub figurkę dzieciątka Jezus. Ciasto dzieli się tyle kawałków, ile osób zasiada przy stole. Osoba, która znajdzie w swoim kawałku migdał, zostaje ogłoszona królem i zakłada na głowę złotą koronę z papieru.
Polubiliśmy już walentynki i Haloween, pochodzące z innych krajów, może więc i Polacy polubią francuską tradycję wypiekania galette des rois?
Galette des rois możemy zrobić sami w domu. Będziemy potrzebować dwa płaty ciasta francuskiego, 100 g mielonych migdałów, 75 g cukru, 1 jajko, 50 g miękkiego masła, kilka kropli aromatu migdałowego oraz żółtko do posmarowania ciasta i cały migdał, ziarenko fasoli lub małą figurkę.
Pierwszym płatem ciasta wykładamy formę do tarty. Nakłuwamy je widelcem. W misce mieszamy wszystkie składniki (migdały, cukier, jajko, miękkie masło, olejek migdałowy). Powstałą masę smarujemy na cieście, ukrywamy w niej ziarno. Przykrywamy drugim płatem ciasta i dobrze sklejamy ze sobą krawędzie. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, żeby po upieczeniu ładnie się błyszczało. Możemy ozdobić wierzch jakimś wzorem, który nacinamy nożem lub ulepionym z ciasta kwiatkiem, itp.
Nakłuwamy delikatnie wierzch ciasta widelcem, aby umożliwić ujście powietrza. Pieczemy je w temperaturze 210 st. C przez około 30 minut (zajrzeć można dopiero po 25 minutach pieczenia). Jeśli to konieczne, przedłużmy pieczenie nawet do 40 minut.
Ciasto dzielimy przy podawaniu, a osoba, która trafi na ziarno, jest obwoływana "królem" i zakłada specjalną, papierową koronę.
W wielu francuskich cukierniach do galette des rois wkładane są też specjalne figurki, np. przedstawiające dzieciątko Jezus. Figurki te są nawet kolekcjonowane, a ich zbieraczy określa się fabofilami. (PAP Life)