Galette des Rois z piernikową nutą

Każdego roku z okazji Objawienia Pańskiego, czyli święta Trzech Króli, 6 stycznia, francuscy cukiernicy przygotowują galette des Rois, czyli ciasto z masą migdałową, w którym ukryty jest "migdał".

Galette des Rois
Galette des Rois123RF/PICSEL

Galette wykonuje się zwykle z ciasta francuskiego, najczęściej nadziewanego masą migdałową, choć kreatywni cukiernicy tworzą także nowe smaki. W galette des Rois można znaleźć także owoce cytrusowe, herbatniki czy czekoladę - praktycznie wszystkie słodkości są dopuszczalne.

Według tradycji w każdym cieście znajdowało się ziarno bobu. Ciasto dzieli się na tyle równych kawałków, ile jest osób przy stole. Ten spośród biesiadników, który odnajdzie ziarno, zostaje mianowany "królem". Nakłada przygotowaną na tę okazję papierową złotą koronę.

Z czasem ziarna zastąpiono specjalnymi figurkami. I tak koniec XVIII wieku, w ciastach pojawiły się figurki porcelanowe przedstawiające postać dzieciątka Jezus. Obecnie kształt figurki zależy od wyobraźni piekarza, a te małe przedmioty są nawet kolekcjonowane przez fabofili.

Do przygotowania smakołyku potrzebujemy: 50 g mielonych migdałów, 50 g masła, 10 g cukru, 20 g miodu, 2 jajka, wanilię, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 10 g smażonej skórki pomarańczowej, 2 gotowe ciasta francuskie.

W misce ucieramy masło i cukier, aż zbieleje. Następnie dodajemy mielone migdały, jajko, mieszamy. Dodajemy miód, przyprawę do piernika, skórkę pomarańczową, wszystko mieszamy.

Okrągłą formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia. Na spód kładziemy pierwszą warstwę ciasta, którą nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut. Aby nie podniosło się zbytnio, wsypujemy na nie warstwę suchej fasoli.

Na podpieczone ciasto układamy warstwę migdałową, ukrywamy w masie figurkę lub ziarnko bobu, przykrywamy drugim ciastem, starając się szczelnie zlepiać brzegi. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, wtedy w pieczeniu ładnie się zezłoci. Pieczemy w temperaturze 210 st. C przez około 30 minut. (PAP Life)

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas