Germknödel
Pyszne knedle z powidłem śliwkowym.
- 500 g mąki,
- 21 g drożdży,
- 2 łyżki cukru,
- 130 g masła,
- jajko,
- sól,
- 4 łyżki powidła śliwkowego,
- 50 g mielonego maku,
- cukier puder
50 g masła roztopić, ostudzić, zmieszać z 100 ml mleka i wlać do miski z zaczynem. Dodać jajko, pół łyżeczki soli, łyżkę cukru i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie jeszcze raz wyrobić ciasto i podzielić je na 4 części. Każdy kawałek spłaszczyć i na środek ciasta nałożyć łyżkę powidła, zamknąć brzegi i formować knedle.
Na posypanej mąką powierzchni ułożyć knedle, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 20 minut .
Knedle gotować na parze pod przykryciem przez ok 20 minut.
80 g masła roztopić, dodać mak i smażyć przez minutę. Wylać na gotowe knedle. Posypać cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3570 kJ/853 kcal