Gęsta zupa z soczewicy

Sycąca, pożywna i bardzo zdrowa.

Gulasz z soczewicy
Gulasz z soczewicy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Soczewicę opłukać w zimnej wodzie, przełożyć do garnka i zalać wodę, gotować do miękkości.

Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę.

W  dużym garnku, na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek i warzywa przez kilka minut. Dodać do nich ziemniaki, podlać wodą, podduś aż zmiękną. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę bez skórek i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę rosołową rozpuszczoną w wodzie, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 20 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas