Reklama

Reklama

Gęsta zupa z soczewicy

Sycąca, pożywna i bardzo zdrowa.

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 strąk ostrej papryki chilli
  • mały por (biała część
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 marchewka
  • 1 duży ziemniak
  • 250 g zielonej soczewica
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody
  • 600 g pomidorów
  • olej
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania

Soczewicę opłukać w zimnej wodzie, przełożyć do garnka i zalać wodę, gotować do miękkości. 

Reklama

Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę.

W  dużym garnku, na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek i warzywa przez kilka minut. Dodać do nich ziemniaki, podlać wodą, podduś aż zmiękną. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę bez skórek i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę rosołową rozpuszczoną w wodzie, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 20 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje