Gęsta zupa z soczewicy
Sycąca, pożywna i bardzo zdrowa.

Składniki
- 1 cebula
- 1 strąk ostrej papryki chilli
- mały por (biała część
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 marchewka
- 1 duży ziemniak
- 250 g zielonej soczewica
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody
- 600 g pomidorów
- olej
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Soczewicę opłukać w zimnej wodzie, przełożyć do garnka i zalać wodę, gotować do miękkości.
Cebulę, pora, paprykę, marchew i ziemniaki pokroić w kostkę.
W dużym garnku, na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany czosnek i warzywa przez kilka minut. Dodać do nich ziemniaki, podlać wodą, podduś aż zmiękną. Następnie dodać pomidory pokrojone w kostkę bez skórek i ugotowaną soczewicę. Dodaj kostkę rosołową rozpuszczoną w wodzie, posiekane chili, zioła prowansalskie. Wszystko razem dusić pod przykryciem około 20 minut.