Gęsta zupa z włoszczyzną i fasolą

Doskonała na zimę!

Sycąca zupa fasolowa rozgrzeje cię w najbardziej mroźną zimę
Sycąca zupa fasolowa rozgrzeje cię w najbardziej mroźną zimę 123RF/PICSEL

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 20 dag wędzonych żeberek
  • puszka białej fasoli konserwowej
  • 20 dag fasolki szparagowej
  • czerwona papryka
  • 3 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżki majeranku
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej 1,2 l zimnej wody. Gotuj około pół godziny. Dodaj wędzone żeberka.

2. Po 40 minutach gotowania dodaj do zupy fasolkę szparagową, pokrojoną czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj chwilę. Fasolkę z puszki odcedź, przelej wodą, dodaj do zupy. Przypraw majerankiem, solą, pieprzem. Możesz dodać łyżeczkę masła. Całość gotuj jeszcze 15 minut.

3. Z zupy wyjmij żeberka, obierz je z mięsa. Mięso włóż do miseczek, zalej gorącą zupą. Podawaj z listkami melisy lub natki pietruszki.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas