Gęsta zupa z włoszczyzną i fasolą
Doskonała na zimę!
Składniki:
- włoszczyzna
- 20 dag wędzonych żeberek
- puszka białej fasoli konserwowej
- 20 dag fasolki szparagowej
- czerwona papryka
- 3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- pół łyżki majeranku
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Włóż do garnka, dodaj liście laurowe i ziele angielskie, zalej 1,2 l zimnej wody. Gotuj około pół godziny. Dodaj wędzone żeberka.
2. Po 40 minutach gotowania dodaj do zupy fasolkę szparagową, pokrojoną czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj chwilę. Fasolkę z puszki odcedź, przelej wodą, dodaj do zupy. Przypraw majerankiem, solą, pieprzem. Możesz dodać łyżeczkę masła. Całość gotuj jeszcze 15 minut.
3. Z zupy wyjmij żeberka, obierz je z mięsa. Mięso włóż do miseczek, zalej gorącą zupą. Podawaj z listkami melisy lub natki pietruszki.