Składniki na 4 porcje: - 1-2 ząbki czosnku, - kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm),- 2 suszone papryczki chilli, - 1/8 l. sosu sojowego, - 3 łyżki wytrawnej Sherry, - 3 łyżki wietnamskiego sosu rybnego, - łyżka brązowego cukru, - łyżeczka przyprawy 5 smaków, - pieprz, - jedna sprawiona kaczka, - 3 łyżki prażonych (niesolonych) orzeszków ziemnych, - 100 g sosu Hoisin, - pół pęczka azjatyckiej bazylii, - pół pęczka azjatyckiej mięty, - pół pęczka kolendry, - 500 g kiełków sojowych, - 2-3 łyżki oleju Przygotowanie: Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać. Chilli pokruszyć. Czosnek, imbir i chilli zmieszać z sosem sojowym, Sherry, sosem rybnym, cukrem brązowym, przyprawą 5 smaków i pieprzem. Kaczkę dobrze umyć a następnie natrzeć (również w środku) około jedną trzecia marynaty. Kaczkę włożyć do foliowego woreczka do przechowywania żywności i wstawić do lodówki na 24 godziny. Pozostałą marynatę również odstawić w chłodne miejsce. Na blachę piekarnika nalać wody do ok. 1 cm wysokości. Kaczkę umieścić na rożnie nad blachą (piersią do góry). Piec w nagrzanym do 250 st. C ok 15 minut, następnie zredukować temperaturę do 150 st. C i piec przez kolejne 1 i 1/4 h. Pierś i nóżki można ponakłuwać, aby tłuszcz mógł się łatwo wytopić. Sos z blachy zlać do rondelka, zebrać z niego tłuszcz, i gotować aż zredukuje się o połowę. Sosem jeszcze raz nasmarować kaczkę i wstawić do nagrzanego do 250 st. C na 15-20 minut. Orzeszki ziemne posiekać. Sos Hoisin zmieszać z 1/3 marynaty i wlać do miseczki. Posypać orzeszkami. Kiełki sojowe, bazylię, miętę i kolendrę umyć, otrząsnąć z wody. Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Kiełki przesmażyć, dodać pozostałą marynatę i dobrze wymieszać. Kiełki wraz z ziołami nałożyć na półmisek. Kaczkę wyluzować z kości i pokroić. Wyłożyć na kiełki. Serwować z sosem. Doskonale smakuje z ryżem. Czas przygotowania: 135 minut (bez oczekiwania) Jedna porcja zawiera: 3690 kJ/881 kcal