Gnocchi w sosie pomidorowym
Te pyszne kluseczki to popularne i smaczne danie włoskie.
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wodę odlać. Lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe obierać, przecisnąć przez praskę i szybko połączyć z mąką i jajkiem.
Oddzielić porcję ciasta, rozwałkować w wałek, następnie odcinać kawałki małe kawałeczki ciasta, lekko rolować i odcinać lub odrywać kawałki ciasta wielkości opuszki palca.
Widelcem odwracać, ciasto przyłożyć do widelca i dociskać kciukiem lekko rolując.
Gnocchi wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Sos: Cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę oraz czosnek i chwilę je podsmażyć. Po chwili dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i cukier.
Przesmażać całość kilka minut.
Następnie do sosu dorzucić gnocchi i lekko przemieszać by sos pokrył kluski. Listki bazylii delikatnie opłukać i osuszyć,
Gnocchi w sosie rozłożyć na talerzach, posypać bazylią oraz świeżo startym parmezanem.