Reklama

Gnocchi w sosie pomidorowym

Te pyszne kluseczki to popularne i smaczne danie włoskie.

Składniki

  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko

Składniki - sos

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • szczypta pieprzu
  • garść świeżych liści bazylii
  • świeżo starty parmezan

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wodę odlać. Lekko ostudzić. Jeszcze ciepłe obierać, przecisnąć przez praskę i szybko połączyć z mąką i jajkiem.

Oddzielić porcję ciasta, rozwałkować  w wałek, następnie odcinać kawałki małe kawałeczki ciasta, lekko rolować i odcinać lub odrywać kawałki ciasta wielkości opuszki palca. 

Widelcem odwracać, ciasto przyłożyć do widelca i dociskać kciukiem lekko rolując. 

Gnocchi wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.


Sos: Cebulę obrać i drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę oraz czosnek i chwilę je podsmażyć. Po chwili dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i cukier. 

Przesmażać całość kilka minut.

Następnie do sosu dorzucić gnocchi i lekko przemieszać by sos pokrył kluski.  Listki bazylii delikatnie opłukać i osuszyć,

Gnocchi w sosie rozłożyć na talerzach, posypać bazylią oraz świeżo startym parmezanem. 

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy