Gnocchi ze słodkimi ziemniakami
Dla miłośników włoskiej kuchni

Składniki
- 30 dag upieczonych na półtwardo batatów
- 30 dag mięsa mielonego
- 40 dag gotowych gnocchi
- 20 dag małych pomidorków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 10 dag sera typu feta
- 2 łyżki pasty ajwar
- 2-3 łyżki tartej bułki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta chili
- sól morska
- pieprz
- natka pietruszki
- olej
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Mięso wymieszaj z cebulą, jajkiem, ajwarem (możesz zastąpić go ostrym keczupem), bułką tartą, obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiaj przez kilka minut, dolewając 2 łyżeczki bardzo zimnej wody - klopsiki będą pulchniejsze. Uformuj małe, nierówne kuleczki i wrzuć je na podgrzany olej. Obsmaż kilka minut, by się zrumieniły. 2. Bataty, nie obierając ich ze skórki, pokrój w plastry. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Fetę pokrusz na kawałeczki. Natkę umyj, osusz i posiekaj. 3. Do podsmażanych klopsików dodaj bataty i pomidorki. Dorzuć gnocchi - możesz wcześniej przelać je wrzątkiem. Wymieszaj, posyp kurkumą i chili, ew. posól do smaku. Delikatnie jeszcze raz wymieszaj, zwiększ ogień i podsmażaj 4-5 minut, tyle by zagrzały się gnocchi i ziemniaki. Przełóż danie do ogrzanej miski. Posyp od razu pokruszoną fetą, by lekko się rozpuściła i posiekaną natką pietruszki.