Gnocchi ze słodkimi ziemniakami

Dla miłośników włoskiej kuchni

Gnocchi z mięsem mielonym
Gnocchi z mięsem mielonym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Mięso wymieszaj z cebulą, jajkiem, ajwarem (możesz zastąpić go ostrym keczupem), bułką tartą, obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiaj przez kilka minut, dolewając 2 łyżeczki bardzo zimnej wody - klopsiki będą pulchniejsze. Uformuj małe, nierówne kuleczki i wrzuć je na podgrzany olej. Obsmaż kilka minut, by się zrumieniły. 

2. Bataty, nie obierając ich ze skórki, pokrój w plastry. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Fetę pokrusz na kawałeczki. Natkę umyj, osusz i posiekaj. 

3. Do podsmażanych klopsików dodaj bataty i pomidorki. Dorzuć gnocchi - możesz wcześniej przelać je wrzątkiem. Wymieszaj, posyp kurkumą i chili, ew. posól do smaku. Delikatnie jeszcze raz wymieszaj, zwiększ ogień i podsmażaj 4-5 minut, tyle by zagrzały się gnocchi i ziemniaki. Przełóż danie do ogrzanej miski. Posyp od razu pokruszoną fetą, by lekko się rozpuściła i posiekaną natką pietruszki.

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas