Reklama

Reklama

Gnocchi ze słodkimi ziemniakami

Dla miłośników włoskiej kuchni

Czas przyrządzenia: 35 min

Składniki

  • 30 dag upieczonych na półtwardo batatów
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 40 dag gotowych gnocchi
  • 20 dag małych pomidorków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 10 dag sera typu feta
  • 2 łyżki pasty ajwar
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili
  • sól morska
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania

1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Mięso wymieszaj z cebulą, jajkiem, ajwarem (możesz zastąpić go ostrym keczupem), bułką tartą, obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiaj przez kilka minut, dolewając 2 łyżeczki bardzo zimnej wody - klopsiki będą pulchniejsze. Uformuj małe, nierówne kuleczki i wrzuć je na podgrzany olej. Obsmaż kilka minut, by się zrumieniły. 

2. Bataty, nie obierając ich ze skórki, pokrój w plastry. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Fetę pokrusz na kawałeczki. Natkę umyj, osusz i posiekaj. 

3. Do podsmażanych klopsików dodaj bataty i pomidorki. Dorzuć gnocchi - możesz wcześniej przelać je wrzątkiem. Wymieszaj, posyp kurkumą i chili, ew. posól do smaku. Delikatnie jeszcze raz wymieszaj, zwiększ ogień i podsmażaj 4-5 minut, tyle by zagrzały się gnocchi i ziemniaki. Przełóż danie do ogrzanej miski. Posyp od razu pokruszoną fetą, by lekko się rozpuściła i posiekaną natką pietruszki.  

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje