Gnocchi ze słodkimi ziemniakami
Dla miłośników włoskiej kuchni
Sposób przygotowania
1. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce z małymi otworami. Mięso wymieszaj z cebulą, jajkiem, ajwarem (możesz zastąpić go ostrym keczupem), bułką tartą, obranym i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiaj przez kilka minut, dolewając 2 łyżeczki bardzo zimnej wody - klopsiki będą pulchniejsze. Uformuj małe, nierówne kuleczki i wrzuć je na podgrzany olej. Obsmaż kilka minut, by się zrumieniły.
2. Bataty, nie obierając ich ze skórki, pokrój w plastry. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Fetę pokrusz na kawałeczki. Natkę umyj, osusz i posiekaj.
3. Do podsmażanych klopsików dodaj bataty i pomidorki. Dorzuć gnocchi - możesz wcześniej przelać je wrzątkiem. Wymieszaj, posyp kurkumą i chili, ew. posól do smaku. Delikatnie jeszcze raz wymieszaj, zwiększ ogień i podsmażaj 4-5 minut, tyle by zagrzały się gnocchi i ziemniaki. Przełóż danie do ogrzanej miski. Posyp od razu pokruszoną fetą, by lekko się rozpuściła i posiekaną natką pietruszki.