Gofry bananowe w sosie czekoladowym
Deser, który poprawia nastrój.

Składniki:
- 125 g cukru
- 75 g orzechów włoskich
- 100 g czekolady
- 250 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 30 g masła
- 2 jajka
- 100 g mąki
- tarta skórka z pomarańczy
- szczypta mielonych goździków, cynamonu, anyżku
- 2 banany
Przygotowanie:
100 g cukru skarmelizować na patelni, dodać orzechy i wylać na nasmarowaną tłuszczem folię aluminiową, schłodzić.
100 ml mleka zagotować z 1 opakowaniem cukru waniliowego, dodać pokrojoną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić.
Masło stopić. Jajka rozdzielić. Pozostałe mleko wyrobić z mąką, żółtkami i masłem. Dodać cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i przyprawy. Białka ubić na pianę, wsypując pozostały cukier. Pianę zmieszać z ciastem. Banany pokroić na plasterki o grubości 3mm. Porcje ciasta nakładać do natłuszczonej gofrownicy wraz z 5-6 plasterkami bananów. W ten sam sposób przygotować kolejne gofry. Orzechowy karmel pokruszyć i posypać nim gofry. Podawać z sosem czekoladowym.
Czas przygotowania 40 minut
Jedna porcja zawiera 2310 kJ/552 kcal