Gofry bananowe w sosie czekoladowym

Deser, który poprawia nastrój.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 125 g cukru
  • 75 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady
  • 250 ml mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • tarta skórka z pomarańczy
  • szczypta mielonych goździków, cynamonu, anyżku
  • 2 bananyPrzygotowanie:

100 g cukru skarmelizować na patelni, dodać orzechy i wylać na nasmarowaną tłuszczem folię aluminiową, schłodzić.

100 ml mleka zagotować z 1 opakowaniem cukru waniliowego, dodać pokrojoną czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Odstawić.

Masło stopić. Jajka rozdzielić. Pozostałe mleko wyrobić z mąką, żółtkami i masłem. Dodać cukier waniliowy, skórkę z pomarańczy i przyprawy. Białka ubić na pianę, wsypując pozostały cukier. Pianę zmieszać z ciastem. Banany pokroić na plasterki o grubości 3mm. Porcje ciasta nakładać do natłuszczonej gofrownicy wraz z 5-6 plasterkami bananów. W ten sam sposób przygotować kolejne gofry. Orzechowy karmel pokruszyć i posypać nim gofry. Podawać z sosem czekoladowym.

Czas przygotowania 40 minut

Jedna porcja zawiera 2310 kJ/552 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas