Gofry po belgijsku
Liege waffles są jednym ze specjałów kuchni belgijskiej. W jakiejś mierze przypominają gofry i pączki. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie. Do ich zrobienia potrzeba m.in. drożdży i cukru perlistego.
Spacerując uliczkami belgijskich miast, nietrudno natknąć się na małe cukierenki z waflami, kuszące słodkim aromatem drożdży, masła wanilii. Receptury na ten przysmak są zwykle dobrze skrywanym, rodzinnym sekretem, przekazywanym z pokolenia na pokolenie.
Joanna Makowska odkryła wafle podczas jednej z podróży po Europie. Udało się jej przenieść belgijski specjał na polski grunt.
- Charakterystycznym składnikiem wafli jest cukier perłowy który pysznie karmelizuje się na ich powierzchni, zapewniając niepowtarzalny smak. Delikatne i puszyste w środku, bardzie przypominają choćby tradycyjne pączki niż popularne u nas gofry - opowiada PAP Life właścicielka warszawskiej kawiarni Waff'love.
Najwyborniej smakują w akompaniamencie dodatków - autorskich lodów, domowych konfitur i kremów, czekolady czy sezonowych owoców. (PAP Life)