Gofry ziemniaczane

Z gotowanych ziemniaków.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 100 g  ziemniaków
  • 10 g suszonych pomidorów
  • 2 gałązki oregano
  • 2 gałązki tymianku
  • mała cebula
  • 1 łyżka octu owocowego
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 100 g marchewki
  • 50 g liści różnych sałat (np. rzymskiej, rukoli, roszponki)
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g mąki
  • 5 g parmezanu
  • tłuszcz do gofrownicy Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, można też użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Zioła drobno posiekać.

Ocet sól pieprz i miód zmieszać, stopniowo dolewać olej, dodać połowę pokrojonej cebuli, cieniutko pokrojoną lub startą marchewkę i sałatę, wszystko dobrze wymieszać.

Ziemniaki, pomidory zioła, pozostałą cebulę, mleko i jajka wyrobić doprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Gofrownicę rozgrzać, natłuścić i nakładać ciasto i piec gofry. Podawać z sałatką, posypane parmezanem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas