Gofry ziemniaczane
Z gotowanych ziemniaków.
Smacznego123RF/PICSEL
- 100 g ziemniaków
- 10 g suszonych pomidorów
- 2 gałązki oregano
- 2 gałązki tymianku
- mała cebula
- 1 łyżka octu owocowego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki miodu
- łyżeczka oleju słonecznikowego
- 100 g marchewki
- 50 g liści różnych sałat (np. rzymskiej, rukoli, roszponki)
- 50 ml mleka
- 1 jajko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g mąki
- 5 g parmezanu
- tłuszcz do gofrownicy Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, można też użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Zioła drobno posiekać.
Ocet sól pieprz i miód zmieszać, stopniowo dolewać olej, dodać połowę pokrojonej cebuli, cieniutko pokrojoną lub startą marchewkę i sałatę, wszystko dobrze wymieszać.
Ziemniaki, pomidory zioła, pozostałą cebulę, mleko i jajka wyrobić doprawić solą i pieprzem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta. Gofrownicę rozgrzać, natłuścić i nakładać ciasto i piec gofry. Podawać z sałatką, posypane parmezanem.