Gołąbki
Lubicie? Świetnie smakują z sosem pomidorowym!

Składniki
- 2 marchewki
- pietruszka
- seler
- por
- 4 cebule
- biała lub włoska kapusta
- 70 dag piersi indyka
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki śmietany
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Marchewkę, pietruszkę, seler, por oraz jedną cebulę obierz, zalej litrem zimnej wody i gotuj około godziny. Dopraw solą i pieprzem. Z kapusty wytnij głąb. Włóż ją do garnka z wrzątkiem na 10 minut. Przełóż na drugą stronę i gotuj 5 minut. Obierz z liści, wytnij grubsze części. Mięso pokrój na plastry, przypraw solą i pieprzem. 2. Na patelni podsmaż pozostałe cebule posiekane w kostkę. Na każdym liściu kładź kawałek mięsa, łyżkę cebuli i zawiń. Dno garnka wyłóż liśćmi kapusty. Ułóż gołąbki, zalej bulionem i gotuj 45 minut. Wywar odlej, wymieszaj z mąką, śmietaną i szczypiorkiem. Ponownie zalej gołąbki.