Reklama

Gołąbki bez zawijania

Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!

Składniki

  • 700 g mięsa mielonego
  • 700 g włoskiej lub białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki surowego ryżu

Składniki - sos

  • 750 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki śmietanki kremówki

Sposób przygotowania

Kapustę rozdrobnić w melakserze. Wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić, ostudzić. 

Cebulę zetrzeć na tarce. Mięso wymieszać z cebulą, kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować , następnie kotlety i krótko obsmażyć na patelni. Układać w naczyniu żaroodpornym z zachowaniem odstępów.

Przecier pomidorowy rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich. Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kotlety zalać gorącym sosem pomidorowym. Piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy