Gołąbki bez zawijania
Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne!

Składniki
- 700 g mięsa mielonego
- 700 g włoskiej lub białej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 1/2 szklanki surowego ryżu
- sos
- 750 ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Kapustę rozdrobnić w melakserze. Wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić, ostudzić.
Cebulę zetrzeć na tarce. Mięso wymieszać z cebulą, kapustą, jajkami i surowym ryżem, doprawić solą oraz pieprzem. Uformować , następnie kotlety i krótko obsmażyć na patelni. Układać w naczyniu żaroodpornym z zachowaniem odstępów.
Przecier pomidorowy rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich. Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kotlety zalać gorącym sosem pomidorowym. Piec bez przykrycia przez ok. 1 godzinę.